Rata dezosata umpluta

Procedeul dezosarii poate parea inspaimantator de complicat, dar va asigur ca nu e deloc asa. De fapt nu cred sa dureze mai mult de 10 minute. Se into

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
ridicata
Rata dezosata umpluta

Ingrediente

  • 1 rata tanara
  • grasuta
  • 1 lingura de mustar
  • 1 lingurita de amidon alimentar
  • 350 de grame de carne slaba
  • tocata
  • 1 ceapa rosie de dimensiune medie
  • 2 mere mici
  • curatate de coaja si taiate in cubulete
  • 3 linguri de merisoare deshidratate
  • coaja rasa fin si zeama de la o portocala
  • 1 corn uscat
  • inmuiat in apa si stors bine
  • sare
  • piper
  • nucsoara rasa
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3-4 mere (optional) pentru copt alaturi de rata
  • 1 lingurita de miere de albine + 1 lingurita de mustar pt. glazura

Mod de preparare

Procedeul dezosarii poate parea inspaimantator de complicat, dar va asigur ca nu e deloc asa. De fapt nu cred sa dureze mai mult de 10 minute. Se intoarce pasarea cu fata in jos si se face o taietura pe mijlocul spinarii, pana la os.

Se desface pielea si carnea, cat mai aproape de os, eliberand gatul si desprinzand articulatia aripilor de spate.

In partea inferioara se procedeaza la fel, apoi se desprinde articulatia pulpelor de bazin.

Se desprind longitudinal coastele de osul pieptului si se scot afara.

Cu grija, de taie razant pe langa osul pieptului si se extrage si acesta.

Pentru ca am dorit ca pasarea fripta sa aiba o forma cat mai naturala, am optat pentru a dezosa doar partea superioara atat a aripilor, cat si a pulpelor. Asadar, am desprins cu grija carnea pulpelor (si aripilor) superioare de pe os, intorcand carnea si pielea inspre inapoi, apoi am taiat cu grija la articulatia dintre pulpa superioara si cea inferioara (respectiv intre primul si al doilea segment al aripilor).

Din oase se poate pregati o supa, se poate da gust si consistenta unei ciorbite

Pregatirea umpluturii

3

Am sarat si piperat interiorul ratustii, apoi am uns-o cu mustar. Am pus pasarea astfel pregatita la frigider si am trecut la prepararea umpluturii: am calit ceapa fin tocata in uleiul de masline , cand a devenit sticloasa am stins cu sucul de portocala .

Intr-un castron, am pregatit carnea fin tocata (am folosit piept de curcan, recomad o carne slaba - de exemplu vitel - pentru ca rata este destul de grasa), ceapa calita cu tot cu zeama de portocale, 2 mere mici, curatate, taiate in cuburi, merisoarele deshidratate, coaja rasa de portocala si cornul inmuiat si stors.

Am amestecat bine totul si am potrivit gustul cu sare, piper si nucsoara rasa.

Am presarat interiorul ratei cu o lingurita de amidon alimentar, pentru ca umplutura sa adere bine pe carne, apoi am introdus toata umplutura in interiorul ratei dezosate, indesand in golul din interiorul pulpelor si aripilor superioare, apoi aranjand si restul.

Am cusut spatele pasarii cu atentie, indesand pielea gatului in interior.

Coacerea ratei

3

Am sarat si piperat exteriorul pasarii, apoi am asezat-o in tava, cu nimic altceva pe langa ea decat un pahar de apa rece si patru jumatati de mar; deschizatura din partea inferioara am "sigilat-o" cu scobitori. Am acoperit tava cu foile de aluminiu pe care am perforat-o in cateva locuri cu o scobitoare si am introdus-o in cuptorul preincins la 210 grade Celsius. Dupa 20 de minute, focul se reduce la 190 de grade si continua coacerea pana ce trec doua ore incap (cam 1 ora / kilogram pasare). Dupa trecerea acestui timp, se scoate rata, se iau 2-3 linguri din sosul bogat din tava si se amesteca cu 1 lingurita de mustar si una de miere. Se pensuleaza cu generozitate exteriorul ratei cu acest amestec.

Facultativ, in jurul pasarii se pot aseza felii de mar cu tot cu coaja (curatate de casuta semintelor), care se vor servi cu rata fripta. Se tine rata la cuptor pana se rumeneste frumos (10-15 minute).

Se scoate pasarea din tava si se intoarce pe o parte cu multa grija; se scoate ata cu care a fost cusuta si este gata de servit (eu am aranjat alaturi feliile de mere coapte).


Se poate servi cu o garnitura la alegere, eu recomand calduros garnitura de varza rosie calita, condimentata bogat, cu care se potriveste de minune.

Reteta Rata dezosata umpluta a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro

Alte retete cu rata recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Ghiveci calugaresc de vinete
2
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci
3
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
5
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Parteneri
Ciolan afumat cu cartofi noi
Bucataras.RO

Ciolan afumat cu cartofi noi

Ultima data cand am pregatit ciolan afumat cu fasole, am taiat o bucata din el si azi am pregatit acest deliciu.

Ciolan afumat cu cartofi noi
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga