Sarmale in foi de varza, reteta transmisa din generatie in generatie

Pentru noi nu exista Craciun fara sarmale. Sunt irezistibile.

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
360 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Igrediente pentru umplutura sarmalelor:
  • Cimbru: 2-3 crengute pe strat sau o lingurita rasa pe strat.
  • Carne de porc: - Daca o cumparati gata tocata luati 1 kg. Aceasta include deja grasime. - Daca aveti posibilitatea de o toca acasa sau la macelarie, alegeti 750 g pulpa de porc (carnea macra) si adaugati 400 g slanina care se toaca impreuna cu p
  • Carne de vita: - 750 g pulpa de vita tocata (tot carne macra).
  • Ceapa: 450 g (cantitatea este cea de dinainte de a o curata)
  • Orez bob rotund: 200 g (nu folositi bob lung).
  • Suc de rosii: 250 ml sau 3 linguri de bulion diluate cu putina apa.
  • Ulei: 100 ml.
  • Cimbru: o lingurita rasa de cimbru macinat (incercati sa cumparati cimbru crengute de la piata si sa-l macinati, nu se compara cu cel deja ambalat).
  • Piper: o lingurita cu varf piper macinat.
  • Apa: cat este necesar.
  • La sarmalele cu varza murata nu se foloseste deloc sare, intrucat varza este deja sarata.
  • Restul ingredientelor de care avem nevoie:
  • 2 verze murate mari ca sa fim siguri ca ne ajunge.
  • Afumatura: ½ kg; poate fi kaizer, piept de porc sau orice fel de carne de porc fara os afumata.
  • Suc de rosii: ½ l sau 6 linguri de bulion dizolvate in ½ l apa.
  • Foi de dafin: 3 foi pentru fiecare strat de sarmale.
  • Ulei: 250 ml (aici putem folosi untura de porc in loc de ulei daca dorim).
  • Apa: cat este necesar

Mod de preparare

Pasul 1. Pregatirea umpluturii. Decojim si taiem marunt ceapa . Eu rad ceapa cu o razatoare speciala de care ma folosesc atunci cand am cantitati mari de taiat. O adaugam intr-o tigaie mai mare sau un wok, impreuna cu 100 ml ulei. Tot aici adaugam orezul, sucul de rosii, un pahar de apa, cimbrul si piperul. Dam la foc mic si lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand. Mai adaugam apa pana cand orezul este pe jumatate fiert. Dupa 15-20 de minute oprim focul si o lasam sa se raceasca. Noi am facut acum 200 de sarmale pentru Craciun si am adaugat cantitatile duble. Punem carnea tocata intr-un castron mai mare si dupa ce s-a racit amestecul de orez cu ceapa le amestecam bine.


Pasul 2. Pregatirea verzei. Cand cumparati varza incercati sa o gustati. Sa fie usor acrisoara si nu foarte sarata. Foile trebuie sa fie cat mai subtiri si cu nervuri cat mai putine. Sunt de preferat soiurile de varza romaneasca de dimensiuni mai mari, deoarece obtinem mai multe foi fara nervuri, cu care este mai usor de lucrat. Punem varza intr-un recipient si taiem in jurul cotorului. Daca varza este sarata in exces o lasam in apa aproximativ o ora. Apoi o desfacem usor si ridicam incet foile una cate una, incepand din mijloc spre exterior. Pastram foile din mijloc pentru tocat. Luam cate o foaie si indepartam partea centrala, dupa care o taiem in dreptunghiuri in functie de cat de mari dorim sa fie sarmalele. Bucatile nu trebuie sa fie mari, intrucat infasuram carnea in varza doar atat cat este necesar sa nu se desfaca la fiert. Tocam si ceva varza pentru a o folosi intre randurile de sarmale.


Pasul 3. Impaturitul sarmalelor. Pozitionam foaia intinsa si punem umplutura infasurand-o atat cat sa nu scape din foaie. Doar o data si jumatate este suficient. La capete sa ramana cam un cm - un cm jumate, asa ca taiem excesul. Impingem cu un deget capetele in interior si astfel ne asiguram ca sarmaua noastra nu se desface. Le putem pune pe o tava sau direct in oala.


Pasul 4. Aranjarea in oala. Primul strat este de varza, peste care presaram cimbru (il puteti pune si sub forma de crengute), cateva foi de dafin si ceva bucatele de afumatura. Apoi aranjam sarmalele in cercuri de la exterior spre interior. Dupa fiecare strat de sarmale se adauga din nou carne afumata, cimbru foi de dafin. Tot aici adaugam si varza tocata daca vreti, noi a trebuit sa sarim peste acest pas ca sa incapa toate sarmalele intr-o singura oala. Continuam astfel cu fiecare strat pana la ultimul si incheiem cu un strat de varza tocata. Atentie cand alegeti oala, trebuie umpluta doar doua treimi pe inaltime, deoarece in momentul fierberii continutul se ridica si riscam sa dea pe dinafara. Si inca ceva: verificati oala pe care o veti folosi sa incapa in cuptor. Noi am patit-o. Adaugam apa pana la nivelul compozitiei si punem oala pe aragaz la foc mic cu un capac pe care-l lasam sa respire putin. Pe foc trebuie sa stea aproximativ 3 ore. Mai verificam din cand in cand si adaugam apa, fara sa acoperim complet compozitia. Noi am adaugat apa de 3 ori in acest interval de timp. Dupa aproximativ 2 ore si jumatate adaugam sucul de rosii si uleiul sau untura, plus apa pana la nivelul compozitiei. Bagam oala in cuptorul incalzit in prealabil (150 grade la cuptorul electric sau temperatura minima la cuptorul pe gaze). Trebuie sa adaugam apa atunci cand vedem ca este necesar, altfel compozitia se poate lipi de fundul oalei, mai ales la cuptorul pe gaze. In situatia in care folosim un cuptor electric, probabil nu va fi nevoie sa completam cu apa mai mult de o singura data. La cuptorul pe gaze adaugam apa de cateva ori pentru ca apa se evapora mai repede. Dupa aproximativ 3 ore sarmalele sunt gata. Cu jumatate de ora inainte sa oprim cuptorul putem pune ultima apa. Varza de deasupra trebuie sa fie putin rumenita. Probabil ca va trebui sa nu va mai programati nimic in ziua respectiva si sa stati de capul lor, dar o sa iasa minunat! Spor la treaba si felicitari ca vreti sa le faceti singuri!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura de post, cu suc de rosii
2
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
3
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Crap rasol
4
Mancaruri

Crap rasol

Pentru crap rasol se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se...

Crap rasol
Muffins cu lime si ciocolata alba
5
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Parteneri
Pui crocant Godina
Bucataras.RO

Pui crocant Godina

CONCURS: DE LA BUCĂTAR LA JUSTIŢIAR – SE CAUTĂ UN PREPARAT DEMN DE A PURTA NUMELE GODINA

Pui crocant Godina
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga