Vita cu sos thai red si orez arlechino

Acceasta reteta thailandeza contine sos thai red ce este o combinatie intre lapte de cocos, ierburi, curry, pasta de culoare rosie putin picanta foar

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Vita cu sos thai red si orez arlechino

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 4 persoane :
  • Pentru marinata :
  • 1 lingura sos de peste
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura ulei de masline
  • Putin piper proaspat macinat
  • praf de curry
  • Pentru preparare :
  • 300 g carne frageda de vita (vrabioara sau muschi)
  • Ulei pentru calit
  • 4 catei zdraveni de usturoi
  • 4 ardei capia
  • cateva boabe de mustar
  • cateva felii subtiri de ghimbir proaspat
  • 1 lingurita sos de peste
  • 1 ceapa alba
  • 1 ceapa rosie
  • 1 radacina telina mica
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 lingurite pasta de curry sau un pliculet de sos gata preparat
  • Sofran sau cardamon
  • 1 pahar mic orez alb cu bob lung (jasmine sau basmati) + 2 masuri de apa
  • 1 pahar orez brun + 2 si 1/4 masuri de apa
  • 1 pahar orez rosu ( thai red )+ 2 si 1/2 masuri de apa

Mod de preparare

Acceasta reteta thailandeza contine sos thai red ce este o combinatie intre lapte de cocos, ierburi, curry, pasta de culoare rosie putin picanta foarte apreciata de iubitorii mancarurilor asiatice. Orezul rosu cu bob lung este cultivat in Thailanda si India fiind la fel de bogat in magneziu, seleniu si fibre alimentare ca si cel negru.

Se spala sub un jet de apa rece carnea, se sterge cu un prosop de bucatarie dupa care se taie cubulete sau fasii subtiri. Se ‘ maseaza ‘ cu ingredientele pentru marinata dupa care se tine la frigider pana la pregatire (de preferat cel putin o ora). Ceapa se taie julien, ardeilor li se scoaate fibra aceea alba (pentru aspect) si se taie bucati potrivite. Morcovii curatati se taie felii subtiri pe lung, telina tije (eu am taiat-o cu forma speciala) iar usturoiul tocat sau felii. Incingem un wok, apoi uleiul si calim la foc rapid carnea vreo 3-4 minute pana isi schimba culoarea. Dam deoparte carnea si spalam tigaia pentru legume. Calim in urmatoarea ordine : usturoiul, ceapa, morcovul , telina iar la urma ardeiul si ghimbirul feliat. Adaugam carnea, boabele de mustar, sosul de peste si la sfarsit sosul de curry. Amestecam in continuare sa nu se prinda pana mai scade sosul si se leaga. Orezul se pregateste separat. Timpul de fierbere variaza, 25 minute cel alb, 30-35 cel negru si 30 cel rosu. Pentru un gust mai bun se poate folosi supa de carne in loc de apa, dar ii va schimba culoarea orezului si nu va mai exista contrastul acela intre culori. Orezul alb se pune in 2 pahare de apa care fierb (acelasi pahar cu care s-a masurat orezul), se amesteca de doua ori in el si se acopera cu o folie de aluminiu care se strange etans pe margine. Se pune un capac deasupra si se da focul la minim. Se lasa 15 minute dupa ceas, se inchide focul, se ia capacul si se mai lasa folia timp de 10 minute cand se indeparteaza. Aceasta metoda o folosesc pentru a iesi orezul al ‘dente’ si fiert bob cu bob. Orezul negru fierbe in acelasi mod, in 2 si 1/4 masuri de apa pentru 20 de minute cu capac si apoi se mai lasa cu folia pentru inca 10 minute. Se fierbe in acelasi mod si orezul rosu in apa cu un praf de sofran sau cardamon. ( eu nu am respectat 40 de minute timpul de fierbere si 4 cantitati de apa cum scria pe ambalaj si bine am facut) Cat este cald orezul se umplu niste boluri care au fost clatite cu apa rece. Se pune orez in cantitati egale de doua degete : rosu, peste, cel alb si deasupra negru.


Cand se raceste complet se intoarce bolul pe o farfurie cu o miscare brusca. Se serveste alaturi de vita. Cine doreste mai poate adauga sos de soia Pofta buna !

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Minicozonaci cu ciocolata si rahat
Bucataras.RO

Minicozonaci cu ciocolata si rahat

Minicozonaci cu ciocolata si rahat
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola