Gratin de cartofi Dauphinois

Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Pentru acest gratin de cartofi aveti nevoie de 1 kg de cartofi.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Gratin de cartofi Dauphinois

Ingrediente

  • 1 kg cartofi (de preferat din cei care ramani fermi la fiert)
  • 1- 2 catei de usturoi
  • cca 500ml lapte (sau cat e necesar ca sa acopere cartofii)
  • 150-200 g cascaval
  • 2-3 linguri de faina
  • sare
  • piper
  • 30 g unt + unt pentru uns vasul.

Mod de preparare

Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Noi ii spunem acestui fel de mancare cartofi frantuzesti.

Cartofii se curata, se spala si se taie felii foarte subtiri. Se spala, se usuca bine cu un prosop si se fierb in lapte, la foc potrivit timp de 5 minute si inca 5 minute la foc foarte mic. In timp ca cartofii fierb, ungem un vas cu unt solid, iar peste unt presaram usturoiul zdrobit bine. Scoatem cu o paleta feliile de cartofi (cu mare grija, se sfarama usor) sau pur si simplu scurgem laptele din vas. Laptele il vom folosi la prepararea sosului bechamel. Punem untul la topit pe foc mic, intr-un vas mai inalt, apoi adaugam toata faina amestecand bine.

 

Adaugam treptat cate putin lapte cald amestecand de fiecare data pana la omogenizare, pana cand se termina laptele. Punem sare si piper. In vasul uns cu unt si usturoi punem un strat de felii de cartofi si turnam cu polonicul, sau cu ce avem chef, un strat de bechamel, peste care presaram un strat de cascaval. Repetam operatiunea pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval. Coacem la 180 grade timp de cca o ora.

 

In reteta originala de Gratin Dauphinois nu se foloseste bechamel, ci 200 ml smantana, se pune putina nucsoara, iar in loc de cascaval se foloseste branza Gruyere elvetiana sau frantuzeasca.

 

Am facut de cateva ori varianta originala, dar intr-o zi cand nu am avut smantana am inlocuit cu bechamel, i-am dat astfel o intrebuintare si laptelui folosit la fiert, iar gustul este mult mai fin asa. Eu il fac foarte cremos, asa ne place. Dupa ce se raceste, cartofii mai trag lichidul si devine mai ferm. Gustul ramane la fel de bun, cu o aroma discreta de usturoi.


Cartofii gratinati se servesc calzi. Reteta Gratin Dauphinois a fost propusa de Narnia pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
SALATĂ DE ARDEI IUȚI, ȚELINĂ, HREAN ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ
Bucataras.RO

SALATĂ DE ARDEI IUȚI, ȚELINĂ, HREAN ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ

Multumesc Cleme pentru inspiratie, http://www.bucataras.ro/retete/ardei-iuti-in-otet-52149.html. Eu am micșorat cantitatea...

SALATĂ DE ARDEI IUȚI, ȚELINĂ, HREAN ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!