Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Pentru acest gratin de cartofi aveti nevoie de 1 kg de cartofi.
Gratin de cartofi Dauphinois este una dintre cele mai celebre retete cu cartofi. Noi ii spunem acestui fel de mancare cartofi frantuzesti.
Cartofii se curata, se spala si se taie felii foarte subtiri. Se spala, se usuca bine cu un prosop si se fierb in lapte, la foc potrivit timp de 5 minute si inca 5 minute la foc foarte mic. In timp ca cartofii fierb, ungem un vas cu unt solid, iar peste unt presaram usturoiul zdrobit bine. Scoatem cu o paleta feliile de cartofi (cu mare grija, se sfarama usor) sau pur si simplu scurgem laptele din vas. Laptele il vom folosi la prepararea sosului bechamel. Punem untul la topit pe foc mic, intr-un vas mai inalt, apoi adaugam toata faina amestecand bine.
Adaugam treptat cate putin lapte cald amestecand de fiecare data pana la omogenizare, pana cand se termina laptele. Punem sare si piper. In vasul uns cu unt si usturoi punem un strat de felii de cartofi si turnam cu polonicul, sau cu ce avem chef, un strat de bechamel, peste care presaram un strat de cascaval. Repetam operatiunea pana terminam ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de cascaval. Coacem la 180 grade timp de cca o ora.
In reteta originala de Gratin Dauphinois nu se foloseste bechamel, ci 200 ml smantana, se pune putina nucsoara, iar in loc de cascaval se foloseste branza Gruyere elvetiana sau frantuzeasca.
Am facut de cateva ori varianta originala, dar intr-o zi cand nu am avut smantana am inlocuit cu bechamel, i-am dat astfel o intrebuintare si laptelui folosit la fiert, iar gustul este mult mai fin asa. Eu il fac foarte cremos, asa ne place. Dupa ce se raceste, cartofii mai trag lichidul si devine mai ferm. Gustul ramane la fel de bun, cu o aroma discreta de usturoi.
Cartofii gratinati se servesc calzi. Reteta Gratin Dauphinois a fost propusa de Narnia pe forum culinar.ro
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosBriose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineReteta aceasta ma bantuie de ceva vreme, rulada cu capsuni am mai facut, dar Swiss Roll este pur si simplu cea mai buna. O...
Desert Swiss Roll-Rulada cu capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii