Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt cunoscute, aceste ciuperci de padure cu aroma unica se numara printre cele din top. Tocanita este o mancare taraneasca, simpla, care consta din ceapa, cativa graunti de usturoi, cateva linguri de ulei, hribi, smantana grasa, servit totul cu un bot de mamaliga… cam asta faceau bunicii nostrii. Reteta de azi este oarecum reinterpretata, dar, la baza, sta aceeasi reteta de tocanita. Mamaliga e si ea de fite, puteti lasa reteta clasica sau puteti sa-i aduceti inbunatatiri... Retete dietetice Retete dietetice
Pentru tocanita: spalam hribii si ii taiem felii. Intr-o cratita punem uleiul la incins. Adaugam ceapa si usturoiul taiate marunt, lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 3-4 linguri apa si mai lasam alte 5 minute la calit cu capacul pus. Adaugam ciupercile taiate, amestecam, punem capac si lasam la foc mic sa-si lase sucul si sa fiarba 15 minute. Amestecam din cand in cand….Adaugam 1 cana de apa( sau supa de pui) sau atat cat este necesar pentru a face o tocanita nici prea subtire dar nici prea groasa. Lasam sa fiarba 10 minute. Asezonam cu sare si piper proaspat rasnit. Amestecam intr-un castron smantana pentru gatit cu smantana fermentata, adaugam amidonul si amestecam bine pana se desface amidonul. Adaugam peste smantanuri cate putin din tocanita fierbinte, amestecam, apoi punem continutul in oala cu tocana. Amestecam usor si lasam sa fiarba 5 minute, intre timp tocanita se leaga si se ingroasa. La final adaugam patrunjelul proaspat tocat marunt si untul.
Pentru mamaliga (o faceti in timp ce fierbe tocanita), nu va dau cantitati exacte de apa si faina de malai, faceti o mamaliga putin mai moale, sa nu fie foarte vartoasa. Daca va place, puteti sa adaugati in loc de o cana cu apa, o cana cu lapte, astfel mamaliga devine putin mai dulce…iar la final, dupa ce a fiert, adaugati o mana de rucola taiata marunt, un cub de unt si putin piper proaspat rasnit. Mamaliga fierbinte se toarna intr-o tava unsa cu putin ulei si se da la frigider. Dupa ce s-a intarit, nu este necesar sa o lasati sa se raceasca complet, sa fie putin calduta, se taie cu un cutit in cuburi. Cuburile de mamaliga se adauga in castron peste tocanita. Se pudreaza cu putina paprika daca va place.
Sa fiti sanatosi!!!
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postO prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiArdeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovazPentru crap rasol se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la fiert. Se...
Crap rasolV-am mai spus eu cat de mult imi place orezul basmati...de data asta ca si garnitura la carnitza de pui cu legume, trase la...
Pui cu legume si orez basmatiReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii