Couscous cu legume dupa reteta traditionala marocana

Couscous cu legume este o reteta traditionala marocana, foarte usoara si delicioasa, dar mai ales sanatoasa. In mod traditional pregatirea couscous-ului dureaza foarte mult.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Couscous cu legume dupa reteta traditionala marocana

Ingrediente

  • 1kg couscous uscat
  • 1 ceapa mare
  • 3 rosii decojite
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite ghimbir
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 mana de patrunjel tocat
  • 1/2 de varza
  • taiata in 2 sau 3
  • 5 morcovi taiati grosier
  • dovleac dulce
  • 3 dovlecei
  • 2 radacini de telina
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei galben
  • o conserva de fasole boabe rosie
  • sare

Mod de preparare

Couscous-ul este o mancare reprezentativa pentru Maroc, ca si pentru toate tarile din partea de nord a Africii. In mod traditional prepararea couscous-ului dureaza foarte mult, in Maroc femeile adunandu-se laolalta ca sa il prepare. De cele mai multe ori la noi in tara in magazine vom gasi couscous gata uscat si preparat, dar daca totusi ai norocul sa gasesti couscous original, iata cum trebuie sa il prepari:

1. Spala couscousul intr-o oala incapatoare, amestecand cu mana. Repeta cu inca o tura de apa si lasa couscous-ul pentru 10 minute ca sa se hidrateze. Trece mainile prin toate boabele de couscous ca sa nu se stranga in bulgari mai mari. Stropeste-l cu ulei de masline si amesteca tot cu mainile.

2. Pune apa intr-o oala mare la fiert. Cand aceasta incepe sa fiarba, aseaza deasupra un vas de bambus pentru gatit la aburi. Daca ai un vas de gatit la aburi cu perforatii mari, aseaza deasupra o bucata de tifon, ca cea folosita pentru a face branza de casa. Toarna couscous-ul in vasul pus la baie de aburi si lasa-l la aburi timp de 20 de minute.

3. Toarna couscous-ul intr-un bol si lasa-l sa se racoreasca pana poti sa-l manevrezi cu mainile. Amesteca o lingura de sare intr-o cana de apa si toarna jumatate peste couscous. Usor, folosindu-ti mainile, separa si mangaie toate boabele de couscous. Apoi toarna apa ramasa si repeta procesul. Acest pas este foarte important in cultura marocana, fiecare boaba de couscous trebuie sa beneficieze de mangaiere.

Apoi pune-l din nou la aburi pentru 20 de minute, dupa care mangaie-l din nou cu apa si sare, dupa care lasa-l sa se raceasca complet.

Cat timp se raceste couscous-ul, prepara sosul de legume. Daca vrei sa fie mai consistent poti sa adaugi si carne de pui, dar iti spun sigur ca nu ai nevoie.

Caleste putin ceapa impreuna cu toate condimentele si rosiile decojite si tocate, pentru vreo 2 minute. Adauga legumele taiate bucati mari, dovleacul dulce adauga-l cu coaja cu tot si caleste-le putin. Toarna deasupra apa sa le acopere si lasa sa fiarba pentru 40 de minute, pana scade lichidul la consistenta unui sos si legumele sunt moi.

 

 


Serveste couscous-ul cu legume si sos deasupra in farfurii individuale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba ruseasca
3
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
4
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Desert tort Anka
Bucataras.RO

Desert tort Anka

Pentru ca sarbatorita se numeste Anka era musai sa dau si numele tortului tot Anka. La multi ani Anka !

Desert tort Anka
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!