Mancare de mazare cu afumatura

O reteta simpla pentru o mancare consumata in multe versiuni, din nordul Italiei pana in sudul Frantei, din Rusia pana-n Dobrogea. Are si variante d

Timp pregatire
15 minute
Complexitate
redusa
Mancare de mazare cu afumatura

Ingrediente

  • jumatate de kilogram de mazare sau congelata si prefiarta
  • un carnat afumat
  • crud si uscat bine
  • doi catei de usturoi
  • doua cani de rosii zdrobite (din conserva
  • s-a cam dus vremea rosiilor coapte din piete)
  • ceapa
  • patrunjel

Mod de preparare

O reteta simpla pentru o mancare consumata in multe versiuni, din nordul Italiei pana in sudul Frantei, din Rusia pana-n Dobrogea. Are si variante de post dar azi ma opresc asupra uneia care contine si putina afumatura. O bucurie la pranz n-a facut rau nimanui.

Pentru doua portii am nevoie de jumatate de kilogram de mazare. Daca nu am proaspata (se gaseste doar cand e vremea ei), prefera sa folosesc din cea congelata si prefiarta. Arata mult mai bine decat cea din borcan, e tinuta la apa mult mai putin si pare ca-i mai plina de cele bune. In plus, nu e nevoie sa o tii mult pe foc.

Pe post de afumatura, folosesc un carnat afumat, crud si uscat bine. Doi catei de usturoi si o ceapa nu foarte mare vor completa sosul din jurul boabelor de mazare. Ca veni vorba, mai intai toc ceapa si usturoiul, le sotez usor in foarte putin ulei amestecat cu apa (sa nu dea arsuri) si abia apoi pun mazarea in tigaie. Dupa un minut pun cam doua cani de rosii zdrobite (din conserva, s-a cam dus vremea rosiilor coapte din piete) si las mancarea sa dea in clocot. Nu ingros mancarea cu faina sau amidon, pur si simplu iau o furculita si zdrobesc o parte din boabele de mazare.

Dupa doua-trei clocote, adaug carnatul taiat in rondele subtiri, o mana de frunze de patrunjel si putina sare. Apoi sting focul. Las mancarea sa se odihneasca doua-trei minute inainte de a o pune in farfurii. In farfurie ramane de obicei putin sos. Pe care-l arunc? Nici poveste! Trag prin el o bucata de paine HapiHap si-i dau un rost pe lume.


Alte retete culinare recomandate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure
Bucataras.RO

Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure

Un desert pregatit la rece, fara coacere absolut divin! Cremele spumoase, combinate cu fructe, totul indulcit cu indulcitor...

Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola