Musacaua de legume este o mancare usoara si foarte gustoasa, potrivita pentru zilele reci sau de toamna. Este o mancare de legume foarte consistenta, ce se prepara usor si poate fi servita la pranz sau cina.
Cuvântul musaca vine din arabă şi înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba Greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel şi versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradiţional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunţită cu cuţitul) de miel sau orice altă carne roşie, în alternanţă cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate şi sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc şi larg, se coc în cuptor şi produsul, musacaua, se serveşte bucăţi mari, permiţând să se observe alternanţa straturilor de legume şi de carne. În versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, roşie, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt şi pilaf de orez. În versiunea originală, arăbească, musacaua este un fel de mâncare servit rece, un fel de salată compusă în principal din tomate şi vinete, şi este servită la începutul mesei, ca antreu. În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mâncare poate fi gătit şi cu cartofi, în loc de vinete. Sunt cunoscute şi variante în care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi şi cartofi.
Cu toate că are un nume arăbesc, în general este considerată un fel de mâncare de provenienţă grecească.
Eu am optat pentru putina carne si multe si diferite legume.
O jumatate de kilogram de carne tocata impreuna cu putina nucsoara, un pic de scortisoara, ceva chimen, sare, piper si o capatana de usturoi pisat se amesteca bine, bine. Am tocat o ceapa si am amestecat-o cu compozitia de mai sus.
Separat, am fiert cartofii decojiti (cam 1 kg), i-am pisat (nu-i musai sa fie facuti ca de piure, se pot lasa si bucatele mai marisoare), apoi i-am pus intr-o cratita unsa cu unt pe margini - asta a fost primul strat din musacaua mea.
Peste cartofi, am presarat ceapa verde si prazul - totul taiat.
A urmat stratul de carne condimentat.
Am ras doi morcovi si-un patrunjel radacina si i-am presarat peste carne, apoi am pus felii de vanata. Am utilizat 2 vinete, pe care le-am curatat de coaja si de coada, le-am feliat si le-am lasat cu sare, sa se scurga zeama (asta in timp ce fierbeau cartofii).
Urmeaza 2 ardei grasi taiati cubulete (am pus unul verde si unul galben). Peste ardei am pus cateva rosii feliate (parca 4 au intrat, erau mai maruntele) si am presarat oregano. Am mai avut cateva rondele de ceapa verde si le-am pus peste rosii, apoi am ras o bucatica de cascaval.
Am bagat la cuptor, nu inainte de a presara cateva frunze de patrunjel.
Reteta Musaca de legume a fost propusa de foxyy pe forum culinar.ro
Pofta buna!
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradBriose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verde
Comentarii