Sabzi Polo (orez cu verdeata)

Sabzi Polo este un fel de mancare iranian care consta in orez cu verdeturi. De obicei se serveste cu peste, dar varianta pe care v-o prezentam nu con

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Sabzi Polo (orez cu verdeata)

Ingrediente

  • 300 g orez basmati
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • coditele de la o legatura de ceapa verde
  • 1 legatura coriandru
  • 1 lingurita turmeric
  • o ceapa alba tocata marunt
  • ulei
  • Lipie libaneza
  • sare si piper

Mod de preparare

Sabzi Polo este un fel de mancare iranian care consta in orez cu verdeturi. De obicei se serveste cu peste, dar varianta pe care v-o prezentam nu contine un astfel de ingredient.Orezul se spala cu apa rece si se lasa la inmuiat o jumatate de ora inainte de a fi pus la fiert. Apoi intr-un vas se pune apa la fiert, cu sare si cand clocoteste se adauga orezul. Se fiebe aproximativ 10 minute, sau pana incepe sa se inmoaie, dar nu trebuie sa fie fiert complet. Se scurge intr-o strecuratoare si se clateste cu apa rece, exact ca pastele.

Intre timp intr-o tigaie se caleste in 3 linguri de ulei ceapa taiata marunt, se adauga turmericul si verdeata tocata. Se amesteca pentru a nu se arde si a nu capata un gust amar. Cand este gata se amesteca cu orezul.

Acum aveti nevoie de un vas nelipicios cu capac in care incingeti 4 linguri de ulei . Daca folositi lipie libaneza, o asezati pe fundul vasului si peste ea turnati orezul amestecat cu verdeata. Daca nu folositi lipie, puneti orezul direct peste uleiul incins. Eu prefer sa pun lipie pentru ca se face crocanta si scade riscul de a arde orezul. Puneti capacul peste vas astfel incat sa fie inchis perfect. Puteti pune intre capac si vas un prosop de bucatarie curat pentru a pastra aburul in interior.

Puneti vasul pe aragaz pe ochiul cel mai mic, dat la flacara minima si il lasati fara sa amestecati cam 20 de minute. Cu cat sta mai mult cu atat stratul de jos se face mai crocant si mai gustos, dar cel mai sigur si ca sa nu riscati sa il ardeti, mai ales daca pregatiti pentru prima data aceasta reteta, il bagati in cuptorul incins, la temperatura cea mai mica si il lasa cel putin 30 min. Va dati seama ca este facut atunci cand orezul de pe marginea vasului este usor auriu.

Cand este gata, dati capacul la o parte, il mai lasati 5-10 minute descoperit iar apoi puneti un platou mare deasupra vasului si il intoarceti, cu grija, sa nu va ardeti.

Este delicios daca il il serviti cu iaurt cu menta si castravete.

Se serveste de obicei cu peste, creveti sau cu Kookoo Sabzi.

Pofta buna!

Reteta Sabzi Polo (orez cu verdeata) a fost propusa de retetepersane pe forum culinar.ro

Alte retete cu orez gasiti aici:

Orez Jasmine cu creveti,

Orez verde,

Mincare chinezeasca cu pui, orez si ciuperci

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Ghiveci calugaresc de vinete
2
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
3
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Negresa de post cu nuci
4
Retete Kamis

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Rulouri fragede cu branza
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Rulouri fragede cu branza

Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...

Rulouri fragede cu branza
Parteneri
Rulade din foi de lasagna cu ficatei de pui
Bucataras.RO

Rulade din foi de lasagna cu ficatei de pui

A fost un pranz delicios!

Rulade din foi de lasagna cu ficatei de pui
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga