Ackee & Saltfish

Ackee (este un fruct care se gaseste in caraibe) & Saltfish (fileuri de cod, sarate) este un mic dejun traditional care se serveste in Jamaica. Dar se

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Ackee & Saltfish

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 1 cutie/conserva Ackee
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 rosie
  • 1 scotch bonnet/ardei iute
  • 1 pachet saltfish/fileuri de cod
  • sarate
  • 5 linguri ulei
  • piper negru
  • macinat
  • Dumplings
  • Ingrediente:
  • 400g faina (eu folosesc faina cu agenti de crestere)
  • 2-3 linguri unt
  • topit
  • 1 lingurita praf de copt (daca folositi faina normala
  • puneti 2 lingurite)
  • un praf sare
  • lapte caldut
  • cat cuprinde (cca 3 sferturi de cana)
  • ulei pentru prajit
  • Plantains:
  • 2 banane (cu cat sunt mai negre
  • cu atat mai bune; sunt dulci si moi)
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

Ackee (este un fruct care se gaseste in caraibe) & Saltfish (fileuri de cod, sarate) este un mic dejun traditional care se serveste in Jamaica. Dar se poate servi fie la pranz ori ca aperitiv seara la cina; e foarte consitent datorita painicilor/dumplings cu care se mananca dar si a bananelor/plantains (un tip de banane care se pot manca in felul acesta; nu si bananele noastre pe care le stim).

Metoda de Preparare:

Amestecul de legume cu peste:

-mai intai scoatem pestele din pachet, il trecem pe sub jetul de apa rece sa se ia toata sarea de pe el apoi, il rupem in bucati potrivite si-l punem intr-un bol peste care turnam apa fiarta;

-il lasam asa vreo 15 minute apoi scurgem apa; rupem pestele cu mana in bucatele mici de tot peste care turnam apa rece de data asta si-l mai lasam asa vreo 5 minute;

-scurgem apa din nou si gustam o bucatica din peste sa vedem daca ne place cat este de sarata; ar trebui sa ramana un pic sarat, ca si cum ati pune sare peste el la mancare; deci aici ramane dupa gustul vostru la cat de sarat va place.

-taiem ceapa si ardeiul feliute; rosia se taie si ea subtire si ardeiul iute la fel (observati cat de putin am taiat din scotch bonnet; este extrem de iute)

-intre timpul acesta, desfacem conserva cu ackee (nu taiem capacul de tot) si scurgem sucul acestuia; apoi, tinem cutia sub jetul de apa foarte usor de la chiuveta si lasam pana aceasta se incarca, intoarcem cutia usor de jos in sus sa se spele bine ackee; (am atasat o poza de pe net sa aveti idee cam cum arata fructul ackee);

-apoi punem ceapa la calit in uleiul incins; doar cat sa se inmoaie;

-adaugam si ardeiul gras, ardeiul iute si rosia si lasam sa se caleasca si acestea, amestecand din cand in cand;

-adaugam si pestele, amestecam si lasam in continuare pe foc timp de 5-6 minute;

-reducem focul, adaugam ackee si amestecam usor de jos in sus cu o paleta pentru a nu se faramita fructul altfel nu se mai intelege nimic din el (este foarte moale; mai moale decat un galbenus de ou, fiert tare);

-mai lasam un minut asa la foc mic apoi piperam si stingem focul.

Dumplings / painicile:

-punem faina cernuta intr-un bol si facem o groapa in mijloc;

-adaugam sarea, praful de copt si untul apoi turnam laptele cate putin si cu o mana amestecam pana obtinem un aluat moale, elastic;

-pastram la loc caldut vreo 35-40 minute;

-apoi rasturnam aluatul pe o suprafata neteda, intinsa, il framantam cateva secunde si-l rupem in bucati mici potrivite;

-formam dumplings-urile cu mana si le turtim asa ca la gogosi (daca preferati sa le taiati cu paharul, e bine si-asa; insa e mai rapid si usor cu mana);

-se prajesc in uleiul incins pe ambele parti; se lasa pe un prosop de hartie sa absoarbe excesul de ulei;

Plantains/bananele

- Bananele acestea cu cat sunt mai negre, cu atat mai bune; sunt dulci si moi;

- Se curata de coaja, se taie pe jumatate apoi in felii potrivite ;

- Se prajesc in uleiul ramas de la dumplings;

- Se pastreaza pe un prosop de hartie.

Toate acestea se servesc impreuna cu ackee prezentate mai sus.

Reteta propusa de Rebella

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300
Bucataras.RO

Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300

Am vrut sa-mi danseze si mie balerina asta,ca doar am implinit 300 de retete.I-am promis ca-i fac o fusta frumoasa,acum ca...

Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola