Tocana de ciuperci

Ciuperci de padure proaspete se gasesc rar si-s scumpe. Nu-i bai, ca se gasesc mereu din cele uscate – hribi, galbiori, trambita piticului â

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa
Tocana de ciuperci

Ingrediente

  • trei cepe
  • ciuperci proaspete
  • ciperci de padure uscate
  • ulei
  • patru linguri de smantana
  • o lingura de faina
  • patrunjel verde

Mod de preparare

Ciuperci de padure proaspete se gasesc rar si-s scumpe. Nu-i bai, ca se gasesc mereu din cele uscate – hribi, galbiori, trambita piticului – care-s bune tare in mancaruri, pe post de condiment cu gust de muschi si licheni, cu miros de frunze moarte si seva noua. Datorita lor, poti „pacali” oricand o tocana din champignon de la piata sa semene cu o tocana de hribi, de exemplu. E destul sa pui cateva aschii de hribi uscati la inmuiat in apa calduta. Le lasi acolo cinci-zece minute.intre timp speli repede-repede, cub jet de apa, o caciula de champignon tinere si crude. Repede, pentru ca daca le tii mult sub apa, se ingreuneaza si nu-i bine. Apoi, tai in sferturi ciupercile proaspete. Pe cele mai mici le poti lasa intregi. Tai doua cepe solzisori si faci la fel cu doi catei de usturoi. Pui ceapa, ustuoiul si ciupercile de padure tocate marunt intr-o lingura de ulei, pe foc molcom, pentru zece minute. Amesteci mereu. Adaugi apoi ciupercile proaspete si o ceasca de apa. Pui capacul si astepti zece minute, nu mai mult. Faci pentru tocana o ingrosala mai subtire, adica la patru linguri de smantana pui doar o lingurita de faina in loc sa pui doua linguri, cum ar face cineva care vrea sa tencuiasca un perete cu ingrosala de tocana. Torni apa rece peste ingrosala, cam trei linguri. Pui apoi in ea trei linguri de zeama fierbinte, din oala si amesteci bine. Asta-i o taina care, daca-i folosita, impiedica smantana sa se branzeasca. Dupa ce torni ingrosala peste ciuperci, dai focul si mai mic si lasi mancarea sa bolboroseasca doua-trei minute.


La urma, patrunjel verde, proaspat ori din saramura, ori congelat, e bun oricum. Si paine HapiHap prajita sa ai la indemana, sa ai cu ce intinde-n tocana la urma, dupa ce ai ispravit de mancat ciupercile.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Rulouri cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Supa de linte
4
Tort  Dobos
5
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Parteneri
Chec cu nuca si aroma de portocale
Bucataras.RO

Chec cu nuca si aroma de portocale

Are un gust nemaipomenit....am venit si cu reteta, dupa multe amanari :))) Spunea Gaby ,,intai ne-a povestit de ea, apoi ne-a...

Chec cu nuca si aroma de portocale
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!