Nu stiu cum e la voi in familie, dar la noi s-ar putea manca pizza de trei ori pe zi, 365 de zile pe an – si de ce nu, chiar si la desert! Ideea unui tort de pizza mi-a venit incercand sa nascocesc ceva cat mai special cu putinta pentru onomastica sotului meu drag. Asa s-a nascut tortul de pizza cu chorizo, pe idea "less is more" – ingrediente simple si de calitate. Nu va mai spun ce senzatie a facut – chiar daca facusem si un tort dulce, din acela “pe bune”, n-a mai contat. Tot mai buna-i pizza. Iar azi am recreat-o cu drag pentru voi si sper sa va placa!
Din aluatul de pizza (de mai sus) va trebui sa facem doua portii – o prima pentru “blaturi”, o a doua pentru “invelit” tortul. Portiile se pot face impreuna sau separat – “blaturile” se pot coace cu o zi inainte si pastra la temperatura camerei intr-o cutie ermetica. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”. Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten.
Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul. Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”.
Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten. Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul.
Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Pe acesta il ungem cu sos (vezi foto), apoi punem chorizo-ul, apoi patrunjelul, cascavalul razuit si il acoperim cu primul “blat”.
Continuam procedura: sos, chorizo, cascaval si blat pana la ultimul (dat fiind ca tava mea este cu margini joase, mi-au incaput doar 3 blaturi – va orientati voi in functie de ustensilele proprii).
Pe ultimul “blat” il ungem cu sos, presaram cascavalul si cateva felii de mozzarella, apoi asezam chorizo-ul din loc in loc. Taiem marginile aluatului necopt care atarna (vezi foto) si le facem culcus la marginea blatului. Coacem toata frumusetea asta pe ridicat-mediu aproximativ 50 de minute – dar si aici timpul depinde de dimensiune si cuptor. Apoi savuram cu pofta.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiTortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...
Tort DobosBriose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePrima oara cand am vazut reteta asta a fost la cei de la Crama Haiducilor. Mi-a placut ideea tare mult si am zis ca este o...
Sarmale in dovleacIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii