Paine simpla

Timp de aproape un an am pregatit painea amestecand ingredientele cu mana- nu aveam KA si merge repede si asa, nu este necesar sa framantati mult, est

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Paine simpla

Ingrediente

  • 1 kg faina (de obicei folosesc faina 650 pentru panificatie
  • sau alba 000
  • dar am folosit deseori si integrala )
  • 600 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Timp de aproape un an am pregatit painea amestecand ingredientele cu mana- nu aveam KA si merge repede si asa, nu este necesar sa framantati mult, este suficient sa se omogenizeze ingredientele.

In vasul KA-ului pun sarea, faina.

Drojdia o amestec cu zaharul si o las deoparte pana cand ung tava.

Intre timp drojdia s-a lichefiat si o torn in mijlocul fainii.

Pornesc robotul la viteza minima si adaug uleiul, deseori este de ajuns o lingura jumatate de ulei, asta in functie de faina (cumpar mai multa faina si daca dupa prima paine constat ca e mai faramicioasa painea a doua zi, pun 1 ½ linguri ulei daca faina e mai seaca torn cele 2 linguri).

Adaug apa calduta, treptat, intra fie toata cantitatea de 600 ml de apa, fie doar 550 ml, tot in functie de umiditatea fainii- voi adaugati 550 ml si daca mai e nevoie turnati si restul, se va observa ca

aluatul se omogenizeaza rapid, se aduna in jurul carligului, nu o las la framantat mai mult.

Vasul ramane curat si carligul la fel.

Impart aluatul in doua l rasucesc si asez painea in tava, apoi cu tot cu tava intr-o punga mare si o las la dospit, pana ajunge aproape de marginea tavii sau pana se dubleaza volumul stiti voi.

Din acest moment trebuie doar sa am grija sa o pun in cuptor si sa o coc, nu framant aluatul a doua oara, ma pot ocupa de orice altceva sau ma relaxez citind pe culi.

Este gata dospita- in functie de cat de cald e in bucatarie- in 35, 40 min sau o ora. Cele care aveti aragaz electric cu program de dospire parca dospeste si mai repede.

Cand e gata dospita, pornesc cuptorul – nu il incing inainte- asez tava in cuptor si fixez temperatura la treapta 7, adica 250 grade.

Daca aveti un cuptor care arde ca al meu dupa 20 min intoarceti painea daca nu, nu.

Este coapta in 45 min sau cand va place culoarea.

Scot painea pe un gratar,o stropesc cu apa si o acopar cu un servet pana se raceste.
Pofta buna!

Reteta Paine simpla a fost propusa de Carmen L pe forum culinar.ro

Alte retete de paine: Paine cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola