Reteta de baza de paine

Aceasta reteta de paine sta la baza tuturor cornurilor, chiflelor, dar si a painilor aromate. Urmand aceasta reteta de baza de paine vei putea face orice preparat culinar de panificatie, dar si o paine delicioasa, chiar la tine acasa.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Reteta de baza de paine

Ingrediente

  • 1kg faina alba pentru paine
  • 625ml apa calduta
  • 30g drojdie proaspata sau 3 pliculete a cate 7g
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri rase de sare de mare
  • faina pentru presarat

Mod de preparare

Etapa 1: Formarea unei adancituri

4

Pe o suprafata curata faceti o gramajoara de faina si sapati in centrul acesteia o adancitura larga. Turnati in ea jumatate din cantitatea de apa, apoi adaugati drojdia, zaharul si sarea, dupa care amestecati totul cu o furculita.

Etapa2: Adaugarea ingredienteleor si framantatul

4

Incet, aduceti restul fainii in interiorul adanciturii, fara sa daramati gramajoara, altfel apa se va imprastia peste tot. Continuati sa adaugati faina pana cand aveti o pasta ferma, apoi adaugati apa ramasa. Continuati sa amestecati pana cand pasta devine consistenta din nou, adaugand tot mai multa faina pana ce aluatul devine mai putin lipicios. Presarati faina pe maini si scuturati-le, apoi incorporati toata faina.

Daca folositi faina neagra la paine, veti avea nevoie de mai multa apa, asa ca ajustati cantitatea de apa in functie de faina pe care o folositi.

Urmeaza framantatul aluatului de paine, pentru care trebuie sa va implicati cu adevarat. Cu putere, apasati, indoiti, loviti si rulati aluatul de mai multe ori, timp de 4-5 minute, pana obtineti o coca fina si elastica.

Etapa3: Prima dospire

4

Presarati faina peste aluat, puneti-l intr-un castron, acoperiti vasul cu folie sau servet si lasati-l sa creasca 1/2 de ora, pana ce isi dubleaza volumul - intr-un loc cald, ferit de curenti de aer si umezeala.

Etapa4: A doua dospire, modelarea si personalizarea

4

Odata ce aluatul di-a dublat volumul, trebuie sa scoateti aerul din el. Timp de cateva secunde loviti-l cu putere. Apoi puteti sa-i dati forma dorita in functie de ce doriti sa preparati: baghete, cornuri, paine impletita sau umpluta. Puneti painea formata intr-un vas si lasati sa dospeaca a doua oara, intre 30 de minute si o ora, pana cand isi dubleaza volumul din nou.

Aceasta este cea mai importanta etapa, deoarece a doua dospire va aera aluatul, dandu-i textura pufoasa si usoara, specifica painii proaspete.

Etapa5: Coacerea

4

Puneti cu grija aluatul de paine intr-o tava tapetata cu faina si introduceti-l in cuptorul incins. Tineti tava la cuptor in functie de reteta. Puteti verifica daca painea s-a copt batand in fundul tavii - daca suna a gol inseamna ca s-a copt.

Cand e gata lasati painea 30 de minute sa se raceasca.


Nu sariti peste etapele pregatirii retetei de paine, lasati aluatul sa-si faca treaba, si va veti bucura de o paine delicioasa de casa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare din carne de pui
3
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
4
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
5
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Parteneri
Desert tort cu crema de ciocolata si rom
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de ciocolata si rom

Este un tort senzational de bun! De ce? Pentru ca e cu ciocolata .... :P iar iubitorii de ciocolata stiu despre ce vorbesc.

Desert tort cu crema de ciocolata si rom
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!