1. Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii. 2. Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se adauga merele taiate felii s
1. Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii.
2. Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se adauga merele taiate felii si zaharul.
3. Lasati-le pe foc timp de 15 minute sau pana cand merele se caramelizeaza (la mine a durat cam 25 minute). Adaugati apoi scortisoara si vanilia. Lasati sa se raceasca. Intre timp se prepara foietajul.
4. Topiti untul la microunde. Ungeti cu unt o forma rotunda (cu diametrul de cca 20 cm) si asezati pe fundul ei o foaie de placinta unsa si ea tot cu unt.
5. Ungeti a doua foaie de placinta cu unt, apoi impaturiti-o in 2, apoi impaturiti-o iar in 3 (in final va trebui sa aveti o fasie lunga cat era latimea foii initiale si lata cam de 2.5-3cm). Asezati foaia in forma astfel incat sa depaseasca marginea formei cam cu 15 cm.
Pregatiti si celelalte foi in acelasi fel si asezati-le in evantai, astfel incat marginile lor sa se suprapuna in centru.
6. Turnati compozitia in forma (pastrati cateva felii de mere pentru ornat).
7. Incepand cu ultima foaie pusa in tava, ridicati extremitatea fasiei, rasuciti-o delicat, deschideti marginea ca pe o floare si puneti-o deasupra compozitiei, astfel incat sa ramana in mijlocul formei un cerc cu compozitie neacoperita (diametru cam 8 cm).
Repetati chestia asta cu toate foile. Asa arata cu toate foile pliate si desfacute ca niste trandafiri. Si ornata cu feliile pe care le-am pastrat inainte:
8. Se baga in cuptorul incalzit la 375F (190C) timp de 30 minute sau pana cand foietajul devine auriu. Lasati-o sa se raceasca. Se taie rece, ca altfel va curge compozitia de mere.
Se pudreaza cu zahar farin (cand e rece, ca sa nu se topeasca zaharul) si se taie.
Pofta buna!
Reteta Foietaj cu mere a fost propusa de ralescu pe forum culinar.ro
Alte retete cu mere gasiti aici:
Prajitura cu mere Carmen ,
Prajitura cu mere si biscuiti ,
Placinta cu mere .
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataVreo cateva zile s-au tinut copiii de mine sa le fac orez cu lapte. Intr-o seara mi-au spus ca de nu le fac pe dimineata sa...
Desert orez cu lapte, cremos si aromatIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii