1. Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii. 2. Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se adauga merele taiate felii s
1. Merele se curata, scobesc de miez si se taie felii.
2. Intr-o cratita se topesc 2 linguri unt la foc mijlociu-tare, se adauga merele taiate felii si zaharul.
3. Lasati-le pe foc timp de 15 minute sau pana cand merele se caramelizeaza (la mine a durat cam 25 minute). Adaugati apoi scortisoara si vanilia. Lasati sa se raceasca. Intre timp se prepara foietajul.
4. Topiti untul la microunde. Ungeti cu unt o forma rotunda (cu diametrul de cca 20 cm) si asezati pe fundul ei o foaie de placinta unsa si ea tot cu unt.
5. Ungeti a doua foaie de placinta cu unt, apoi impaturiti-o in 2, apoi impaturiti-o iar in 3 (in final va trebui sa aveti o fasie lunga cat era latimea foii initiale si lata cam de 2.5-3cm). Asezati foaia in forma astfel incat sa depaseasca marginea formei cam cu 15 cm.
Pregatiti si celelalte foi in acelasi fel si asezati-le in evantai, astfel incat marginile lor sa se suprapuna in centru.
6. Turnati compozitia in forma (pastrati cateva felii de mere pentru ornat).
7. Incepand cu ultima foaie pusa in tava, ridicati extremitatea fasiei, rasuciti-o delicat, deschideti marginea ca pe o floare si puneti-o deasupra compozitiei, astfel incat sa ramana in mijlocul formei un cerc cu compozitie neacoperita (diametru cam 8 cm).
Repetati chestia asta cu toate foile. Asa arata cu toate foile pliate si desfacute ca niste trandafiri. Si ornata cu feliile pe care le-am pastrat inainte:
8. Se baga in cuptorul incalzit la 375F (190C) timp de 30 minute sau pana cand foietajul devine auriu. Lasati-o sa se raceasca. Se taie rece, ca altfel va curge compozitia de mere.
Se pudreaza cu zahar farin (cand e rece, ca sa nu se topeasca zaharul) si se taie.
Pofta buna!
Reteta Foietaj cu mere a fost propusa de ralescu pe forum culinar.ro
Alte retete cu mere gasiti aici:
Prajitura cu mere Carmen ,
Prajitura cu mere si biscuiti ,
Placinta cu mere .
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeAstazi va invit cu drag la una dintre cele mai delicioase tarte cu prune pe care le-am preparat vreodata! Un blat incredibil...
Tarta cu prune si gemIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii