Kurtos kalacs

Kurtos kalacs sau cozonac secuiesc este o specialitate care a devenit foarte populara la targuri si festivaluri. Pentru reteta de kurtos kalacs aveti nevoie de faina, zahar, drojdie si nuca.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Kurtos kalacs

Ingrediente

  • Aluat:
  • 30 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 100 g unt
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 500 g faina
  • Sirop:
  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • Glazura:
  • 200 g nuci macinate
  • 7-8 linguri zahar tos.

Mod de preparare

Kurtos kalacs sau cozonac secuiesc este o specialitate care a devenit foarte populara la targuri si festivaluri. Pentru reteta de kurtos kalacs aveti nevoie de toate ingredientele mai sus amintite, insa puteti sa folositi si nuca de cocos, scortisoara sau alte arome care va sunt pe plac.

In mod traditional Kurtos kalacs se face la jar, dar puteti sa il pregatiti si in cuptorul de acasa.

Mai intai pregatiti siropul. Se fierbe aba, zaharul si sucul de lamaie pana se formeaza un sirop. Lasati sa se raceasca.
Aluatul se aseamana cu cel cozonac. Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zahar si untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu putina sare. La urma adaugati faina si framantati pana cand aveti un aluat elastic. Lasati apoi la loc cald sa dospeasca cam o jumatate de ora.


Dupa ce a dospit, aluatul se intinde si se taie in fasii. Acestea urmand a fi infasurate pe formele de kurtos kalacs unse cu ulei. Se ung bine cu siropul racit si se tavalesc prin nuca si zahar si se pun apoi in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc in cuptorul deja incins, timp de 35-40 minute.


Se servesc ca desert cu o cana de lapte ori cafea.
Sursa acestei retete este blogul culinar Truedelights.
Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Hamburger
Bucataras.RO

Hamburger

Pentru 'Pachetelul vesel' Mi-a placut mult reteta Cameliei ( CameliaComan -...

Hamburger
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!