Preparate dulci

Reteta Moristi cu dulceata

portii reteta 8 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 2h:50m 
gatire reteta 50m 
anca e. voicu postat de
Postat pe: 31-07-2017
Adaugă în cartea de bucate
>
Moristi cu dulceata, zambet de floarea soarelui si parfum de vacanta

ingrediente

8 portii

   25 g drojdie proaspata
   200 ml apa calduta
   1 lingurita zahar
   1 lingurita sare
   115 g Rama Maestro 72% grasime
   aprox 500 gr faina (cat cuprinde)
Pentru umplutura:
   dulceata de caise
   dulceata de capsuni

mod de preparare

Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca apoi cu zaharul, restul de apa, sarea si putina faina. Se adauga untul sau margarina (la temperatura camerei) rupta in bucatele, se adauga faina cat cuprinde, amestecand si framantand pana se obtine un aluat moale, dar bun de intins.

Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul in foaie potrivit de subtire. Se impatureste. Se da la frigider pentru o jumatate de ora, dupa care se intinde din nou in foaie potrivita ca grosime si se impatureste. Se repeta procedeul de 4 ori.
Dupa ultima impaturire, se lasa aluatul la frigider peste noapte.




A doua zi, se imparte aluatul in doua bucati pentru a le pregati mai usor. Dati la rece aluatul cu care nu lucrati pentru a nu se topi untul din el.


Se presara faina pe masa. Se intinde primul aluat in foaie potrivita ca grosime, se taie in patrate.
Apoi se aduce fiecare patrat la forma de morisca astfel: se cresteaza colturile pana spre mijloc, obtinand 4 triunghiuri imaginare si fiecare colt drept al fiecarui triunghi se pliaza spre mijloc.

Se asaza moristile intr-o tava cu hartie de copt, se mai lasa la crescut cam 10 minute in tava (timp in care se poate porni cuptorul), apoi se preseaza cu degetul in mijloc, se pune pe fiecare un pic de dulceata si se ung cu ou.


Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute sau pana devin aurii.
Din prima bucata de aluat se obtin 12 moristi (o tava).

Dupa ce se racesc, se pot servi cu mai multa dulceata, daca doriti.


Din celalalt aluat am pregatit trandafirasi. Se taie aluatul in fasii lungi, se rasuceste fiecare fasie si se impatureste ca o spirala simpatica, modeland un pic cu degetele. Se lasa la crescut in tava cam 10 minute, apoi se pune pe fiecare un pic de dulceata de capsuni ca sa semene cu niste trandafirasi si se ung cu ou. Se coc pana se rumenesc, avand grija sa nu le uscam.

Cu resturile de aluat va puteti juca, impletindu-le sau gasind noi forme.

Tips:
Se pastreaza intr-o punga intrucat au tendinta sa se usuce.
Este un aluat simplu, care nu contine ou si daca nu este nici uns cu ou, poate fi un desert de post.
Pot fi luate si la pachet sau in excursii.


Timp total: aprox 3h 40 min

Portii: 8


Pofta Buna!


Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/07/moristi-cu-dulceata.html

Incearca si Paine cu mirodenii pentru ceai
Daca ti-a placut reteta noastra "Moristi cu dulceata" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Preparate dulci

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.