Mucenicii moldovenesti sunt deliciosi si se prepara in mod traditional de sarbatoarea celor 40 de mucenici.
Mucenicii moldovenesti sunt deliciosi si se prepara in mod traditional de sarbatoarea celor 40 de mucenici.
Se pune zahărul la topit, pe aragaz, având grijă să se mestece continuu pentru a nu se arde. Apoi se toarnă apa şi se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Se lasă la răcit şi astfel am obţinut siropul pentru însiroparea sfinţişorilor.
Se pune făina amestecată cu sare într-un vas larg. Se face puţin loc în mijlocul ei şi se toarnă drojdia frecată cu puţin zahăr. Se toarnă puţin lapte cald şi se astupă cu făină, lăsându-se la dospit cam 15 minute, pregătindu-se astfel maiaua.Între timp se pune margarina la topit şi când e gata se amestecă cu uleiul. Se lasă să se răcorească puţin.
Separat laptele se încălzeşte şi se dizolvă în el zahărul.
După ce maiaua a crescut se toarnă laptele, ouăle întregi, esenţa de rom şi începem să le amestecăm. După ce au fost bine amestecate în compoziţie se toarnă margarina topită, treptat, frământând continuu până se încorporează toată. Se frământă apoi totul până ce compoziţia începe a se desprinde singură de pe mână şi de pe pereţii vasului. Se lasă totul la crescut cam o oră-două, într-o încăpere caldă, lipsită de curenţi de aer.
Se ung apoi mâinile cu ulei şi se ia câte o bucăţică de aluat confecţionându-se câte un opt, adică un sfinţişor. Se pun într-o tavă tapetată cu unt şi făină şi se dau la cuptor, la foc potrivit cam 30 minute. Sfinţişorii vor fi unşi cu un ou zbătut bine, înainte de a fi băgaţi în cuptor.
Când sunt gata se lasă la răcit, apoi se trec prin siropul de zahăr ars, se ung pe partea de deasupra cu miere de albine şi se dau prin nuca macinată.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaDe mult imi era gandul la o pizza, asa ca astazi am hotarat sa fac una ceva mai sanatoasa, cu blat din faina integrala si...
Pizza casei cu blat din faina integralaIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii