Panettone

Cernem faina, punem stafidele in rom si coniac. Punem pe foc laptele iar untul il topim pe bain marin. In castronul in care am cernut faina punem galb

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Panettone

Ingrediente

  • 500 g faina de buna calitate
  • 6 galbenusuri
  • 40 g drojdie
  • 200 g unt sau margarina
  • 150 ml lapte
  • 200 g zahar pudra
  • 1 varf de lingurita scortisoara proaspat macinata
  • 1 varf de lingurita cuisoare pisate
  • Un praf de sare
  • Coaja de la o lamaie
  • 1 lingurita razatura de portocale
  • 150 g fructe confiate si deshidratate (papaya
  • caise uscate
  • ananas
  • banane
  • stuguri uscati
  • coaja confiata de portocale
  • smochine
  • cirese)
  • 100 g merisor
  • 50 g nuca rumenita putin la cuptor si taiata marunt
  • 50 g prune uscate taiate marunt
  • Zahar pudra sau scortisoara pentru décor
  • ½ lingurita esenta de rom
  • ½ lingurita esenta de vanilie
  • Cognac si rom pentru cine doreste hidratarea stafidelor
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Cernem faina, punem stafidele in rom si coniac. Punem pe foc laptele iar untul il topim pe bain marin. In castronul in care am cernut faina punem galbenusurile, zaharul, drojdia faramitata, scortisoara, cuisoarele pudra, iar laptele si untul treptat. (laptele si grasimea nu trebuie sa fie fierbinti ci caldute pentru ca altfel stopeaza cresterea aluatului). Treptat incorporam laptele si untul topit. Obtinem un aluat pe care il punem pe masa de lucru. Presaram fructele uscate si mai framnatam o data. Daca aluatul este foarte lipicios se ung mainile cu putin ulei in niciun caz nu se mai adauga faina. Ungem o tava cu ulei si punem si hartie de copt. Se ruleaza aluatul, se pune in forma si se uneste la capete. Se acopera cu un prosop curat si se tine la dospit. Aluatul il ungem deasupra cu galbenusul batut si il introducem in cuptorul incalzit pentru 40-50 minute. Se scoate din forma cand s-a racit complet si se pudreaza cu scortisoara sau zahar pudra.


Alte retete culinare recomandate

Placinta cu mere

Lapte de pasare

Ciocolata de casa

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
4
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate
Bucataras.RO

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate

Cui nu-i place salamul de biscuiti?! M-am gandit sa va prezint reteta de baza asa cum am preluat-o de la mama si bunica mea....

Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!