Pasca moldoveneasca cu branza si stafide

Reteta de pasca moldoveneasca cu branza dulce de vaci si multe stafide.

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Pasca moldoveneasca cu branza si stafide

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 50 gr unt
  • 125 gr zahăr
  • 3 ouă
  • 250 ml lapte
  • 500 gr făină
  • 2 linguri ulei
  • esenta dupa preferinta
  • 25 gr drojdie uscată
  • sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg brânză de vaci
  • 50 gr unt
  • zahăr vanilat
  • 5 ouă
  • 200 gr zahăr pudră
  • 3 linguri smântână
  • esenţă de rom
  • 150 gr Stafide
  • 1 lingura făină
  • 1 lingură griş
  • coajă de lămâie
  • sare

Mod de preparare

Se pregateste maiaua:se înmoaie drojdia uscată în puţin lapte încălzit în care s-a adăugat şi puţin zahăr. Se pune restul de lapte la fiert şi după ce dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a nu face cocoloaşe. Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziţia aceasta se acoperă apoi cu un prosop de bucătărie şi se lasă la un loc călduros pentru a se odihni şi a creşte. Separat, se freacă gălbenuşurile, se adaugă treptat sarea, apoi zahărul, până devine ca o cremă spumoasă. Tot separat, se bat şi albuşurile spumă. Se aşează într-un vas restul de făină şi deasupra se adaugă compoziţia de drojdie şi făina crescută şi se amestecă bine, trecând apoi la adăugarea treptată a gălbenuşurilor, puţin lapte călduţ şi a albuşurilor bătute spumă. Se amestecă totul bine, frământând timp de 20-30 de minute, adăugându-se apoi treptat şi uleiul, untul topit cald şi esenţa de rom. Dacă aluatul va ieşi prea tare se mai poate adăuga puţin lapte încălzit. După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie şi se aşează la loc cald pentru aproximativ o oră. Odată crescut, aluatul se împarte prima dată în două jumătăţi, iar apoi una dintre jumătăţi se împarte în alte 3 părţi egale. Din prima jumătate, se întinde o foaie rotundă de mărimea fundului tăvii sau formei în care veţi coace pasca. Se unge tava cu unt şi se aşează foaia de aluat pe fundul acesteia. Din cele 3 bucăţi de aluat, se iau două bucăţi şi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se răsucesc una peste alta ca o împletitură. Împletitura aceasta se pune de jur împrejur pe marginea tăvii, unind prin apăsare uşoara cele patru capete. Se lasă apoi să crească. Din cea de a treia bucată de aluat ce a rămas, se fac separat suluri care se împletesc două câte două şi se vor pune deasupra umpluturii cu brânză a păştii, în formă de cruce. Pentru umplutură, se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântâna, untul, o parte din stafide (stafidele se ţin puţin înainte în apă caldă pentru a se umfla un pic şi se şterg înainte de incorporare într-un şervet) şi albuşurile bătute spumă. Această compoziţie se toarnă peste aluat, şi se presară deasupra restul de stafide, apoi se adaugă şi crucea împletită. Se unge cu ou pentru a căpăta o culoare frumoasă la coacere, şi se dă la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ o oră. Se scoate pasca cu brânză din cuptor, se lasă să se răcească şi apoi se scoate din formă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Supa crema din rosii, ardei kapia copt si quinoa
Bucataras.RO

Supa crema din rosii, ardei kapia copt si quinoa

Robertel, Zmeul cel mic a intrat pe un modul de dietă iar cu această ocazie, testează și ajutoarele din CasaZmeilor!...

Supa crema din rosii, ardei kapia copt si quinoa
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola