Azima

Se cerne faina. Se framanta cu apa fierbinte si sare. Coca se imparte in bucati cat pumnul care se turtesc, se rotunjesc si se ingroapa in spuza, und

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 g faina
  • sare
  • cata credeti de cuviinta
  • apa
  • cat primeste pentru un aluat bine framantat

Mod de preparare

Se cerne faina. Se framanta cu apa fierbinte si sare. Coca se imparte in bucati cat pumnul care se turtesc, se rotunjesc si se ingroapa in spuza, unde se lasa pana prind coaja.

Sfat!

Azima se face din faina de orz. Se face si din faina de grau, macinata mai marisor, din faina de sacara ori din faina de grau amestecata cu cea de porumb. Se opareste faina si se framanta si din aluatul acesta se fac turte rotunde, ca de un deget de groase si mai mari decat o farfurie.

Dupa ce se fac pe ea niste impunsaturi cu degetele de la mana dreapta, impreunate ca pentru cruce, se da azima in cuptiorul infierbantat. Se fac prin postul San Petrului, cum s-a copt si s-a secerat orzul.

Se mananca goale, fara bucate, intingandu-le prin sare ori in mujdeiu. Se mananca si cu ceapa ori usturoi.

Azima - o paine nedospita, arhaica, cu puternica actualitate sacramentala - poate fi facuta in camp, in cuptor, in padure, oriunde a fost un foc bun ce-a lasat spuza incinsa.

Cand s-a intarit bine coaja, se scoate azima din cenusa si se bate cu un bat, sa-i cada arsura. In Dobrogea este datina ca mai multe femei si babe sa ia, cu o zi inainte de inaltarea Domnului sau Ispas, cu ele azime calde, ceapa verde si rachiu si, mergand prin sat, sa le dea de pomana pentru sufletul mortilor, zicand ca sa aiba pe drum, caci in aceasta zi cred ele ca zboara mortii in cer.

Romancele din unele parti ale Munteniei, care au morti in familie, impart aseme­nea azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, insa nu in ajunul, ca cele din Dobrogea, ci in ziua de inaltarea Domnului, crezand ca in aceasta zi sufletele mortilor se inalta la cer si ceea ce daruiesc ele le va servi ca merinde pe drum.


Aceasta reteta este preluata din volumul I, din colectia Povestile Bucatariei Romanesti, o noua colectie marca Jurnalul National.

Alte retete culinare recomandate

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Prajitura cu visine si crema de vanilie cu mascarpone
Bucataras.RO

Prajitura cu visine si crema de vanilie cu mascarpone

Am ales pentru acest week-end o prajitura cu o crema fina, combinata cu un blat pufos cu visine, pentru ca asa a fost dorinta...

Prajitura cu visine si crema de vanilie cu mascarpone
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola