Covrigi sarbesti

Toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat. Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia s

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Covrigi sarbesti

Ingrediente

  • 300 de grame de faina tip 400
  • 500 de grame de faina tip 550
  • 300 ml apa calda
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 15 grame de drojdie granulata
  • Pentru finisat:
  • 1 ou batut
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de sare

Mod de preparare

Toate ingredientele au mers in masina de paine si dumneaei a framantat.

Daca alegeti sa lucrati aluatul la mana, dizolvati, pentru inceput, drojdia si zaharul in putin lapte cald, adaugati o lingura de faina din cantitatea totala, lasati sa actioneze drojdia (pana da semne ca vrea sa se umfle) apoi adaugati, intr-un vas incapator in care ati pus faina si ati amestecat-o cu sarea, laptele si apa, maiaua si uleiul si framantati energic cel putin 5 minute, aluatul trebuie sa fie nelipicios dar nu foarte tare.

Bila de aluat se lasa la odihna timp de 30 de minute, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.

Pregatiti amestecul sarat cu care se vor prelinge covrigii, amestecand faina, sarea si atata apa cat e nevoie pentru a se forma un aluat fara cocoloase, de grosimea celui de clatite: este momentul sa pornim cuptorul - la pozitia 240 de grade.

Pe planul de lucru usor uns cu ulei rasturnati aluatul si il impartiti in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale (eu am facut 24).

Fiecare bucata se ruleaza intr-un "snur" lung (aprox. 40-50 cm), cu diametru de 8 mm - 1 cm. Snurul" de aluat se indoaie in doua.

Capetele se rasucesc de doua ori, apoi se intorc invers, perpendicular pe bucla covrigului si se trec sub aceasta, la o distanta de 3-4 cm unul fata de celalalt; se apasa usor si se finiseaza forma covrigului, marind cele trei spatii (gaurile covrigului - parca este si ceva vorba de duh legata de gaura asta!) formate in urma impletirii aluatului.

Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt (atentie, tava mea e foarte mare, 60/48 cm, intr-o tava obisnuita nu incap mai mult de patru covrigi odata) si se lasa inca 5 minutela temperatura bucatariei (in care e foarte cald, deja, odata cuptorul incins), se ung cu ou batut si se dau la cuptor (preincins la 240 de grade).

Dupa 10 minute incep sa se rumeneasca. Se scoate tava din cuptor si se preling covrigii cu amestecul sarat (cu lingura, ca si cum am turna o glazura descriind zig-zag-uri).

Se dau din nou la cuptor, inca 4-5 minute, timp in care covrigii se rumenesc frumos iar amestecul sarat se usuca.
Pofta buna!

Reteta Covrigi sarbesti a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro

Alte retete de covrigi gasiti aici:

Covrigi cu cascaval ,

Coronite fragede ,

Coronite cu alune

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa din aripioare de pui cu radacinoase
3
Supe si ciorbe

Supa din aripioare de pui cu radacinoase

Usor si dietetic!!

Supa din aripioare de pui cu radacinoase
Zarzarasi cu miere
4
Gogosi

Zarzarasi cu miere

Zărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...

Zarzarasi cu miere
Coltunasi de post cu gem
5
Dulciuri

Coltunasi de post cu gem

Aceasta reteta de coltunasi cu gem este un desert de post rapid si delicios. Se prajeste pesmetul in ulei si se amesteca apoi...

Coltunasi de post cu gem
Parteneri
Chec cu branza si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Chec cu branza si jeleu de zmeura

Va aduc un desert simplu de chec cu branza care in combinatie cu jeleul de zmeura se transforma intr-un desert plin de aroma...

Chec cu branza si jeleu de zmeura
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!