Kombe, o alfel de placinta

- intr-un castron se pune tot laptele , apa si drojdia maruntita . Laptele si apa sa fie caldute; - laptele cu apa si drojdie se amesteca si se lasa 1

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Kombe, o alfel de placinta

Ingrediente

  • Aluat:
  • 350 ml lapte
  • 100 ml apa
  • 1 cub de 25 gre drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare (mai cu varf)
  • 600 gr. faina normala
  • 100 gr. margarina
  • 5 linguri ulei
  • Umplutura
  • 250 gr. branza telemea (nu foarte sarata si mai grasa)
  • patrunjel
  • se mai poate umple si cu spanac

Mod de preparare

- intr-un castron se pune tot laptele , apa si drojdia maruntita . Laptele si apa sa fie caldute;

- laptele cu apa si drojdie se amesteca si se lasa 15-20 de min , nu o sa creasca, nu intrati in panica. Dupa alea 15-20 de min se adauga amestecul de drojdie peste faina , presaram sarea si incepem sa amestecam cu lingura de lemn

- dupa aia incepem framantarea (voi puteti face la robot, eu prefer la mana) . Mai adaugati cam 50-100 gr faina in plus in timpul framantarii, ideea e sa iasa un aluat moale si elastic, sa nu se lipeasca de maini;

- aluatu' se imparte in 3 parti egale, le dam deoparte;

- margarina plonjeaza in ulei si se baga la microunde pana se topeste margarina;

- luam primu' biloi de aluat, si incepem sa-l intindem pe masa bine infainata;

- intindem cat putem de mult, dam foaia intr-o parte;

- foile arata in genul la foile filo, yufka, sunt subtiri si elastice;

- din a doua parte de aluat intindem a doua foaie, o tragem si p-asta de-o parte;

- din ultimu' biloi intindem si a treia foaie care ramane pe loc;

Neaparat sa fie bine masa infainata si sa presarati mereu faina sub si peste foi cand le intindeti, asa se intind mai repede si se fac elastice fara sa se rupa

- peste ea plimbam lingura cu amestecul de margarina si ulei;

- deasupra punem a doua foaie;

- branza se presara peste a doua foaie pe care nu o ungeti cu amestecul de margarina, deci foaia 2 are doar umplutura pe ea;

- punem si ultima foaie deasupra;

- plimbam deasupra lingura cu margarina uleioasa;

- apoi ne atarnam de toate foile deodata si impachetam;

- si unim capetele celalalte;

- plimbam facaletzu' pe deasupra si intindem kombeu' cam cat tava in care vom coace. Inainte sa-l mai intindem presaram faina deasupra

- il mutam in tava tapetata cu hartie de copt (daca n-avem hartie , merge si unsa cu ulei si tapetata cu faina). Eu am reusit performanta sa-l intorc inainte sa-l pun in tava, ca sa ajunga cu marginile lipite in jos, dar arata bine si pe partea cealalta;

- il portionam cum ne vine pe chelie, io l-am facut triunghiuri;

- se baga tava la loc caldut , ferit de curenti si se lasa fix 1 ora sa creasca;

- se unge deasupra cu 1 galbenus de ou amestecat cu putin lapte, se poate presara mac, chimen, susan. Eu am pus susan negru;

- se baga imediat la cuptorul incins la 180 de grade, cam 25-30 min (pana se rumeneste deasupra si suna a gol cand ciocani placinta)


Pofta buna!

Reteta Kombe, o alfel de placinta a fost propusa de Pocahontas pe forum culinar.ro

Alte retete cu branza gasiti aici:

Placinta taraneasca cu branza,

Pateuri rapide cu sunca si crema de branza,

Placinta invartita cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Muffins cu lime si ciocolata alba
4
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
5
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Parteneri
Conopida prajita cu chimion , coriandru si migdale by Jamie Oliver
Bucataras.RO

Conopida prajita cu chimion , coriandru si migdale by Jamie Oliver

Stiti deja ca-mi place Jamie Oliver , nu va spun nimic nou . Cee ace nu stiti este ca m-am saturat de conopida facuta pane,...

Conopida prajita cu chimion , coriandru si migdale by Jamie Oliver
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga