Placinte ardelenesti

Din seria “ce bunătăţi mai făcea bunica din Ardeal”, o reţetă de plăcinte ardeleneşti, preferatele mele. Cu brânză iute de capră. Un deliciu cald pentru zilele friguroase de iarnă. La plăcinte (ardeleneşti) înainte, la război înapoi!

Portii
9
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Placinte ardelenesti

Ingrediente

  • 500 gr de făină
  • un pliculeţ de drojdie uscată (Dr Oetker)
  • o linguriţă de sare
  • 2 linguri de ulei
  • o lingură de zahăr
  • 200 ml de apă călduţă (sau cât cuprinde astfel încât să iasă un aluat de pâine)
  • brânză iute de capră (pentru umplutura) sau orice altă brânză
  • urdă
  • chiar în combinaţie cu mărar şi cozi de ceapă verde sau cartofi şi ceapă

Mod de preparare

Toate ingredientele (pentru aluat) se pun într-un vas mare, se amestecă şi apoi se frământă bine coca pe masa înfăinată, astfel încât să rezulte o bilă elastică. Avantajul drojdiei uscate e că nu mai trebuie să preparăm maiaua, se pune direct în făină, succes garantat la creştere. Aluatul se lasă apoi la dospit circa o oră, la loc călduţ şi acoperit cu un prosop curat.

După ce a crescut, se rup bucăţi de aluat cât un pumn mic. Mie mi-au ieşit 9 bile. Acum depinde şi cât de mare sau mici le vreţi.

Cu ajutorul unui făcăleţ se întinde o foaie rotundă şi subţire de aluat. În mijlocul ei se pun 1-2 linguri de brânză, după care se împătureşte.

Se presează apoi cu podul palmei şi se întinde din nou cu făcăleţul o foaie rotundă şi subţire.

Înainte de coacere, se ung plăcintele cu ulei pe ambele părţi şi se coc pe ambele părţi, într-o tigaie la foc potrivit pe care am uns-o în prealabil cu ulei (nu să băltească).

Respectaţi toţi paşii (e uşor) ca să iasă gustul ăla din Ardeal :).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
3
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Tort Diplomat de post
4
Torturi

Tort Diplomat de post

Tortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...

Tort Diplomat de post
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant
Bucataras.RO

Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant

Pizza in sine nu este prea bogata in ingrediente, este facuta instant cu ce am gasit prin frigider, dar interesant este...

Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga