Cozonac floare de post

Pufos si delicios

Portii
6
Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac floare de post

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 1 cubulet drojdie
  • coaja de lamaie
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri cacao
  • o linguriță scorțișoară
  • 100 ml frisca lichida

Mod de preparare

Umplutura: amestecam toate ingredientele pana obtinem o pasta omogena.

Aluat: dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească.

Fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul, praful de sare si coaja de lămâie. Când se racoreste adăugăm esența.

Cernem faina intr-un castron, facem o gropita in mijloc si turnam maiaua crescuta, framantam incorporand si siropul din zahar,apa si ulei.

Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (20-25 minute).

Il lasam la crescut la loc cald până își dublează volumul.

Cand a crescut, il impartim in cinci bucati,patru mai mari si una mai mica. Bucata mai mica va fi pentru mijlocul cozonacului. O intindem intr-o forma dreptunghiulara,o ungem cu pasta de nuca si o rulam.

Cele patru bucati de aluat egale intre ele le intindem pe rand pe blatul de lucru, dandu-le o forma rotunda si le asezam direct pe hartie de copt. Pe primele trei bucati le ungem cu pasta de nuca si le suprapunem, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. La final, acoperim cu a patra bucata de aluat si presam bine marginile.

Cu un cutit bine ascutit taiem in opt triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi in parte il vom cresta in mijloc. Prin aceasta crestatura com trage varful fiecarei bucati, iar capetele de jos le vom uni.

Asezam in mijloc ruloul format din bucatica mica de aluat si il presam usor.

Transferam totul intr-o cratita (tava) rotunda, ungem cu ulei cozonacul si lasam la crescut o jumatate de ora.

Dupa ce a crescut dam cratita (tava) la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 40-45 de minute, pana cozonacul se rumeneste frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Pui umplut la cuptor
Bucataras.RO

Pui umplut la cuptor

Un fel de preambul in asteptarea sarbatorii pascale.

Pui umplut la cuptor
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola