Plachie de fasole boabe

Este un fel de mancare preparata din multa ceapa, cu ulei si condimente apoi data la cuptor. Seamana mult cu iahnia care este o mâncare tradițională românească și se regăsește în mai toate zonele țării, dar la plachie se adauga si putin vin alb.

Portii
6
Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie
Plachie de fasole boabe

Ingrediente

  • 700 g fasole boabe
  • 2-3 cepe
  • ardei gras rosu, galben, verde
  • 400 g rosii taiate cuburi
  • 50 ml vin alb
  • 6-7 catei usturoi
  • 2-3 linguri ulei
  • o foaie de dafin
  • Cimbru
  • boia afumata
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper

Mod de preparare

1 - Fasolea o punem la inmuiat de seara pina dimineata, in apa. Daca avem posibilitatea ii schimbam apa de 2-3 ori.

A doua zi o punem la fiert (eu am pus-o in oala sub presiune) cu apa, sare, boabe de piper, 3-4 catei usturoi, foaia de dafin si cimbru.

Lasam sa fiarba cam 30 de minute, dar asta depinde si de calitatea fasolei.

2 - Curatam ceapa si o taiem julien, ardeii ii taiem cubulete si usturoiul il dam prin presa.

Tocam marunt si patrunjelul verde.

Tragem la tigaie ceapa si ardeii. Cand s-au inmuiat si ceapa a devenit sticloasa, adaugam vinul si lasam sa se evapore alcoolul, apoi adaugam cuburile de rosii si sucul lor, amestecam sa se omogenizeze si la sfarsit adaugam usturoiul presat. Lasam sa dea cateva clocote, dupa care stingem focul.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

3 - Punem fasolea intr-un vas si o bagam la cuptor. Rasturnam deasupra ei sosul de ceapa cu rosii, omogenizam si potrivim gustul de sare, boia si piper proaspat macinat.

Deasupra am pus cateva felii de ardei gras colorat.

Dam plachia la cuptor pentru 20-30 de minute pina scade putin sosul.

Cand este gata, presaram patrunjel verde tocat si servim cu multe muraturi.

O nebunieeeee, va asigur.

Pofta mare sa aveti !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Desert mini tarte cu cirese
Bucataras.RO

Desert mini tarte cu cirese

Cu aluat fraged, foarte sfărâmicios și umplutură de cireșe cu puțin amidon, realizăm rapid o rețetă de Mini...

Desert mini tarte cu cirese
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!