Am incercat o alta varianta a celebrei prajituri de post modificand atat aluatul cat si crema. A iesit o bunatate!
Pentru aluat, diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora. Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt. Este bine sa folosim bulion facut in casa, fara consevanti. Vom obtine un aluat nu foarte tare si usor lipicios, dar nu ne vom speria, pentru ca il lasam sa se odihneasca 20-30 de minute, acoperit cu o folie si vom observa ca nu va mai fi lipicios. Dupa ce am lasat aluatul la odihnit, il impartim in patru parti egale. Infainam usor masa de lucru si sucitorul de aluaturi si intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea tavii. Rulam foaia pe sucitor si o transferam pe tava unsa usor cu putin ulei. Coacem fiecare foaie cate 3-5 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade. Pentru crema, amestecam grisul cu faina si zaharul si le diluam cu putina apa rece. Adaugam si putina sare, uleiul si restul de apa si fierbem crema la foc mediu, mestecand continuu, pana cand se ingroasa mai mult decat o budinca si incepe sa faca basicute. Dam crema la rece, acoperind-o cu o folie pentru a nu prinde crusta la suprafata. Scurgem bucatile de ananas si le trecem prin blender, apoi incorporam piureul rezultat in crema rece, adaugand cate putin si mixand pana se omogenizeaza. Asezam hartie de copt in tava pe care am copt foile si punem prima foaie. Intindem peste ea jumatate din crema, o acoperim cu a doua foaie si o presam usor, apoi intindem gemul de prune cu nuca, asezam urmatoarea foaie peste el, la fel presam usor foaia si intindem restul de crema, culminand cu ultima foaie de aluat. Acoperim prajitura cu o folie, asezam peste ea o greutate si o dam la rece de pe o zi pe alta sau cel putin 4-5 ore, pentru a o putea portiona frumos. Eu am taiat decat marginile in aceeasi zi, pentru pofticiosi :) TIPS-URI Se poate pune gem de orice fel, noua ne place in mod deosebit gemul de prune cu miez de nuca in el. Daca se doreste crema mai spumoasa, se va adauga margarina, dupa ce crema se raceste, eu in ultimul timp nu am mai folosit margarina. Se pot adauga arome dupa gust, vanilie, rom, eu nu am pus pentru ca am vrut sa predomine gustul de ananas.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaPentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macVa place conopida si vreti o cina usoara, fara multe calorii ? Atunci aceasta reteta este perfecta. Este usor de facut si...
Salata de conopida cu carne de curcanIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii