Bors de legume de post

Borsul de legume de post este bun si hranitor pentru perioadele de post din an, asigurand cantitatea corespunzatoare de vitamine si nutrienti.

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Bors de legume de post

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • jumatate de telina
  • 1 ceapa
  • 1 patarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 morcovi
  • jumatate de ardei capia
  • 2 cartofi
  • 3 linguri de zarzavat pentru ciorbe – puteti pune condimente pentru supe sau ciorbe daca nu v-ati pus zarzavat pentru iarna )
  • 3 ramurele de cimbru proaspat – puteti pune uscat daca nu aveti jumatate de legatura de patrunjel
  • 3 linguri de ulei
  • 300 ml bors – al meu e de casa si e acru bine
  • puneti dupa gust
  • sare si piper negru

Mod de preparare

Legumele se spala, se curata si se taie cubulete marisoare cam de pana la 1 centimetru latura. Nu le taiati prea mici pentru ca fierberea va distruge mare parte din prorietatile lor si, in plus, riscati ca cele care se fierb mai repede sa se desfaca in oala. Ardeiul capia se taie in felii. Ceapa se toaca marunt.
Prima oara se pun intr-o oala medie (3 litri) zarzavatul pentru ciorbe si radacinoasele, adica morcovul, pastarnacul, telina si radacina de patrunjel, peste care adaugam o cana de apa, astfel incat sa fie acoperite, 3 linguri de ulei si un praf de sare. Se fierb toate la foc mediu cu capacul pus pe oala cam 10 minute, sa se inmoaie putin legumele.
Apoi adaugam ceapa, cartofii si ardeiul si completam cu apa pana cand se acopera legumele. Punem capac si lasam sa fiarba la foc mediu cam 15-20 de minute.
Despre ceapa, ea se poate cali la inceput in ulei incins, dar e mai grea mancarea asa si este destula lume care nu tolereaza ceapa calita.
Cand legumele sunt fierte, adaugam borsul si lasam sa dea un clocot, dupa care stingem focul, potrivim de sare si piper dupa gust si adaugam frunzulitele de cimbru si patrunjelul verde tocat marunt. Noi folosim sare de mare, e mai sanatoasa si la moda acum. Se gaseste in magazinele naturiste.
Punem capacul si lasam jumatate de ceas sa se dezvolte aroma de verdeturi.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Borsul de legume de post se serveste cald.
Se poate servi cu ceapa rosie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare
3
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de usturoi
5
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Parteneri
Salata orientala
Bucataras.RO

Salata orientala

Salata orientala
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!