Trebuie sa alegi rosii cat mai coapte – moi si un pic crapate, cum am eu aici - au mai mult gust si nu risti sa iti iasa supa portocalie.
Toaca ceapa, morcovii, tijele de apio si usturoiul verde marunt. Pune o oala pe foc si adauga untul si o lingura de ulei de masline. Uleiul nu lasa untul sa se arda, doar nu vrei fum in bucatarie.
Caleste legumele bine si cand au devenit translucide adauga stoc sau apa fierbinte daca nu ai. Stocul este supa concentrata de legume, pui, vita sau peste pe care o congelezi si o poti folosi oricand pentru a da un gust mai bun mancarii. Poti astfel sa incoluiesti cuburile de supa din comert. E o alegere mult mai sanatoasa.
Cand sunt fierte legumele, verifici asta intepandu-le, adauga rosiile taiate cuburi in prealabil. Rosia incetineste fierberea, de-aceea e bine s-o adaugi la final. Nu uita, insist chiar, rosiile sa fie bine coapte, daca nu gasesti, mai bine folosesti rosii italienesti la conserva. Sunt culese chiar la maturitate, la sfarsitul sezonului, prin septembrie.
Toaca busuiocul si pune-l deasupra impreuna cu zaharul, sarea si piperul. Zaharul o sa mai taie din aciditatea rosiei. Lasa totul sa fiarba pana ce se inmoaie rosiile. Pune smantana intr-un bol si adauga din cand in cand cate un polonic din supa de rosii si amesteca; astfel o sa aduci incet smantana la temperatura supei din oala, daca o pui direct, ea se va taia.
Dupa ce-ai incorporat cca 7-8 polonice, ia supa de pe foc, adauga smantana si blendeaza totul. Taie apoi painea alba cubulete si pune-o intr-un castron incapator. Stropeste-o cu ulei de masline si presara oregano si putina sare. Amesteca bine si-apoi pune totul intr-o tava de cuptor cu hartie de copt. Introdu-o in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pana se rumenesc. Da parmezan pe razatoarea subtire si presara pe deasupra supei. Adauga crutoane si e gata!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDesigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataVăzusem la Mirela această rețetă și mi-a făcut cu ochiul. A ieșit delicioasă și v-o recomand cu drag, mai ales că a...
Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si maslineIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii