Supa de rosii

Trebuie sa alegi rosii cat mai coapte – moi si un pic crapate, cum am eu aici - au mai mult gust si nu risti sa iti iasa supa portocalie.

Portii
4
Timp pregatire
10 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1,5 kg de rosii cat mai coapte
  • 1 ceapa medie
  • 1 legatura de usturoi verde
  • 2 morcovi
  • 3 tije de telina apio
  • busuioc proaspat dupa gust
  • 30 g de unt
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 200 ml de smantana de gatit
  • 1/2 lingurita de zahar
  • sare si piper dupa gust
  • Pentru crutoane:
  • paine alba
  • putin ulei de masline
  • cca o lingura rasa de oregano uscat
  • Pentru servire:
  • 100 g parmezan

Mod de preparare

Toaca ceapa, morcovii, tijele de apio si usturoiul verde marunt. Pune o oala pe foc si adauga untul si o lingura de ulei de masline. Uleiul nu lasa untul sa se arda, doar nu vrei fum in bucatarie.

 

Caleste legumele bine si cand au devenit translucide adauga stoc sau apa fierbinte daca nu ai. Stocul este supa concentrata de legume, pui, vita sau peste pe care o congelezi si o poti folosi oricand pentru a da un gust mai bun mancarii. Poti astfel sa incoluiesti cuburile de supa din comert. E o alegere mult mai sanatoasa.

 

Cand sunt fierte legumele, verifici asta intepandu-le, adauga rosiile taiate cuburi in prealabil. Rosia incetineste fierberea, de-aceea e bine s-o adaugi la final. Nu uita, insist chiar, rosiile sa fie bine coapte, daca nu gasesti, mai bine folosesti rosii italienesti la conserva. Sunt culese chiar la maturitate, la sfarsitul sezonului, prin septembrie.

 

Toaca busuiocul si pune-l deasupra impreuna cu zaharul, sarea si piperul. Zaharul o sa mai taie din aciditatea rosiei. Lasa totul sa fiarba pana ce se inmoaie rosiile. Pune smantana intr-un bol si adauga din cand in cand cate un polonic din supa de rosii si amesteca; astfel o sa aduci incet smantana la temperatura supei din oala, daca o pui direct, ea se va taia.


Dupa ce-ai incorporat cca 7-8 polonice, ia supa de pe foc, adauga smantana si blendeaza totul. Taie apoi painea alba cubulete si pune-o intr-un castron incapator. Stropeste-o cu ulei de masline si presara oregano si putina sare. Amesteca bine si-apoi pune totul intr-o tava de cuptor cu hartie de copt. Introdu-o in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pana se rumenesc. Da parmezan pe razatoarea subtire si presara pe deasupra supei. Adauga crutoane si e gata! 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si masline
Bucataras.RO

Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si masline

Văzusem la Mirela această rețetă și mi-a făcut cu ochiul. A ieșit delicioasă și v-o recomand cu drag, mai ales că a...

Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si masline
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!