Supe de carne

Reteta Supa din oase de vitel

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 2h:40m 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Supa rece de iaurt cu castraveti (reteta video)"
 
Supa din oase de vitel este delicioasa. Oasele rumenite inainte la cuptor dau o aroma si o savoare deosebita acestei retete de supa.

ingrediente

   o caserola de oase de vitel cu maduva
   taiate bucati (azi 1.34 kg)
   2 morcovi
   o ceapa in care s-au implantat doua cuisoare
   un ardei verde (rosu
   galben)
   o jumatate de litru de suc de rosii (sau alt agent acidifiant: otet de vin
   de mere
   de prune
   suc de lamaie
   bors fiert si
   spumuit)
   un pastarnac
   o felie de telina radacina
   bouquet garni: 4 crengute de cimbru
   o frunza de telina
   o frunza de dafin
   o lingurita buna de seminte de chimen
   doua boabe de enibahar (allspices)
   piper
   alb si negru (verde
   rosu
   sau de culoarea politica careia i apartineti)
   o jumatate de pahar de vin rosu
   sec.
   o lingura de sare
   paine neagra prajita.
   crutoane.

mod de preparare

Se incalzeste cuptorul, se spala si sterg bine de umezeala bucatile de oase de vitel. Se aseaza intr-o tava si se asezoneaza cu sare si piper negru proaspat macinat. Se dau la cuptor . Zece minute la foc mare, apoi se reduce focul la jumatate (nu ma intrebati de grade, va rog) si se lasa inca aproape 40-50 de minute.




Porniti fierberea supei la circa 20 de minute dupa ce ati introdus oasele in cuptor, astfel incat leguma sa fiarba doar circa 30 de minute.
La reteta aceasta prefer sa nu calesc zarzavatul deoarece, singura grasime prezenta in supa va fi cea care se scurge din maduva si cartilagiile oaselor, care va da gustul savuros si caracteristic. Legumele, spalate, curatate si taiate bucati ca pentru o supa de gaina, se pun la fiert in circa 3-4 litri de apa, impreuna cu bouquet garni (legat cu ata - Nu albastra Miss Bridgett Jones ).




In ardeiul lasat intreg tai cu cutitul patru gauri rotunde cu diamtrul de circa 5 mm. Una la varf si trei spre codita, astfel incat sa poata iesi aerul si sa se scufunde in supa.
Boabele de enibahar se sparg grosier intr-un servet de bucatarie sau in mojar si se pun la prajit impreuna cu semintele de chimen, intr-o tigaie uscata, fara ulei, apoi se macina in mojarul de granit si se pun in supa impreuna cu o priza din piperul preferat , proaspat macinat. Dupa ce legumele au fiert, se scot cu spumiera si se pastreaza la cald intr-un castron acoperit.
Bucatile de oase cu maduva, rumenite, se introduc in supa, se sareaza, eventual se colecteaza spuma. La mine nu a fost cazul. Tava se pune se pune pe aragaz deasupra flacarii si se deglaseaza caramelul din tava cu vinul rosu, se desprinde si se omogenizeaza cu o spatula de lemn, se lasa sa se evapore alcoolul si se introduce sosul rezultat in supa. Se lasa oasele la fiert circa 40 de minute. Mentionez ca am obtinut pentru prima data acea mult-dorita culoare maronie, vazut doar in pozele profesionistilor. Ea va putea ramane asa, daca acriti cu alt agent decat sucul de rosii (otet, suc de lamaie, etc.) Cand se toarna sucul de rosii se reintroduc si legumele si se mai lasa sa dea cateva clocote. Cinci minute sa zicem. Nu mai mult.




Supa se poate servi cu crutoane, paste scurte fierte separat sau chiar cu galusti.
Inainte de servirea supei, se toasteaza feliile de paine neagra, se intinde maduva fierbinte pe ea, se presara cu un praf de sare si piper alb.




Supa din oase de vitel a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.


Supa din oase de vitel se manca fiebinte lingand degetele. Langa supa sade bine un ardei iute murat. Rosu pentru omogenitatea cromaticii. Si un paharel de prashtina e la locul lui, daca nu urmeaza sa va urcati la volan.

Incearca si Supa alba din carne de vaca
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa din oase de vitel" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Supe de carne

Recomandari pentru tine si casa ta

Hair Clipper 41mm

- 20 %
249.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.