Zama de afumatura

Zama asta-i o mancare nici ciorba nici supa. E plina de curatenie si drag de morosanca pentru omul ei care se intoarce seara de la padure. E o mancar

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Zama de afumatura

Ingrediente

  • doi morcovi mari
  • o ceapa mare
  • o telina potrivit de mare
  • doi-trei catei de usturoi
  • coaste afumate
  • patrunjel
  • sare

Mod de preparare

Zama asta-i o mancare nici ciorba nici supa. E plina de curatenie si drag de morosanca pentru omul ei care se intoarce seara de la padure. E o mancare buna-n iarna grea din muntii Maramuresului dar cu care-i slobod a ne bucura si noi simturile, macar uneori. Ai zice ca e grea, dar de o faci cu simt de raspundere, nu-i nici grea nici primejdioasa. Se face asa: doi morcovi mari, o ceapa mare si ea, o telina potrivit de mare si doi-trei catei de usturoi se curata-spala-toaca si se pun intr-o oala cu fund gros, cu doua linguri de apa. Daca am fi noi in miezul iernii si-n creierii muntilor, am pune in loc de apa o lingura de unsoare de porc. Nu-i cazul, apa-i destul motiv pentru ca legumele sa se imprieteneasca unele cu altele, de la caldura si sufocare sub capac. Asta operatiune ia cam zece minute. intre timp, curat niste coaste afumate. Adica iau carnea de pe os, aproape de tot. De ce fac una ca asta? Pentru ca am nevoie ca oasele (cu putina carne) sa stea in oala, cu legumele dar nu vreau sa pun si carnea odata cu ele, ca-i usor grasuta si nu vreau sa scot toata grasimea din ea in zama. Dupa ce pun coastele in oala, acopar cu apa calda si las sa fiarba. Cand sunt morcovii aproape fierti, pun in oala trei cartofi taiati in bucati nu tare mici si altept sa fiarba si acestia. Abia la urma pun carnea luata de pe coaste si o lingura de patrunjel tocat si pus la pastrare pentru toamna-iarna, in borcan, indesat bine si frecat cu sare inainte (la munte nu prea gasesti patrunjel verde dupa luna August).


Sting focul, pun capacul pe oala si las zama sa inalte o rugaciune. Abia apoi o pun in blid. Daca vreau (dar nu-i musai) pot pune-n ea o lingura de smantana. Dar numai daca vreau. Oricum, nu i se simte lipsa va garantez.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Prajitura cu banane si ciocolata
Bucataras.RO

Prajitura cu banane si ciocolata

Facuta la multicooker sau in cuptor, e o prajitura la fel de gustoasa si ideala pentru micul dejun langa o cana de ceai sau...

Prajitura cu banane si ciocolata
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola