Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata este o bautura de vara revigoranta, dar in acelasi timp foarte sanatoasa. Florile de soc au nenumarate proprietati si vitamine. Invata sa faci si tu socata urmarind reteta, este foarte usor de preparat.

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Socată reţeta bunicii
  • 10 l apa
  • 1 kg zahar
  • 8 flori de soc
  • 3-4 lamai razuite de coaja si taiate in sferturi
  • coaja razuita de la lamaile de mai sus
  • 1-2 linguri stafide (optional)
  • 1/2 lingurita drojdie uscata sau dizolvata in apa (optional)

Mod de preparare

Puneti cateva linguri de zahar intr-o cratita si caramelizati-l. Cand e topit tot zaharul si are o culoare brun inchis se stinge cu 1/2 l apa si se lasa la foc mic sa se dizolva zaharul caramelizat. Se pune si restul de zahar pentru a se dizolva si se amesteca cateva minute dupa care se stinge focul si se lasa la racit, daca vreti sa raciti siropul mai repede, puneti apa rece peste.

Caramelizarea zaharului este optionala, mie imi place pentru ca ii da o culoare aurie socatei si o aroma fina de caramel.

Cand siropul e doar caldut se pune 1/2 lingurita drojdie si se amesteca pentru a se dizolva (Si acest lucru este optional, drojdia grabeste fermentarea, dar trebuie sa amestecati socata din cand in cand in timpul fermentarii).  In recipientele in care vreti sa lasati socata la fermentat (eu am folosit borcane de 5 l de muraturi) se pun cate 4 flori de soc (in fiecare borcan), lamaie, coaja de lamaie si stafidele optional). Turnati peste siropul de zahar (chiar daca nu doriti sa caramelizati zaharul este bine sa faceti un sirop, astfel fermenteaza mai repede) si completati cu restul de apa. Lasati la soare 3-4 zile. Apoi socata se pune in sticle si se da la frigider.

Sfat: Daca doriti sa va bucurati si mai repede de socata dar nu doriti sa folositi drojdie, puteti pune cateva boabe de orez. Acestea vor spori procesul de fermentare.

 

Reteta Socata propusa de KikenHana pe forum culinar.ro.


Socata este perfecta pentru zilele calde de vara, sau ca bautura pentru copii deoarece inlocuieste cu succes sucurile din comert.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Parteneri
Bucataras.RO

Pernite cu piersici la slow cooker Crock-Pot

Când vine vorba de post, cu toții ne gândim la restricții. Da, așa este, însă dulciurile nu...

Pernite cu piersici la slow cooker Crock-Pot
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa