Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata este o bautura de vara revigoranta, dar in acelasi timp foarte sanatoasa. Florile de soc au nenumarate proprietati si vitamine. Invata sa faci si tu socata urmarind reteta, este foarte usor de preparat.

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Socată reţeta bunicii

Ingrediente

  • Socată reţeta bunicii
  • 10 l apa
  • 1 kg zahar
  • 8 flori de soc
  • 3-4 lamai razuite de coaja si taiate in sferturi
  • coaja razuita de la lamaile de mai sus
  • 1-2 linguri stafide (optional)
  • 1/2 lingurita drojdie uscata sau dizolvata in apa (optional)

Mod de preparare

Puneti cateva linguri de zahar intr-o cratita si caramelizati-l. Cand e topit tot zaharul si are o culoare brun inchis se stinge cu 1/2 l apa si se lasa la foc mic sa se dizolva zaharul caramelizat. Se pune si restul de zahar pentru a se dizolva si se amesteca cateva minute dupa care se stinge focul si se lasa la racit, daca vreti sa raciti siropul mai repede, puneti apa rece peste.

Caramelizarea zaharului este optionala, mie imi place pentru ca ii da o culoare aurie socatei si o aroma fina de caramel.

Cand siropul e doar caldut se pune 1/2 lingurita drojdie si se amesteca pentru a se dizolva (Si acest lucru este optional, drojdia grabeste fermentarea, dar trebuie sa amestecati socata din cand in cand in timpul fermentarii).  In recipientele in care vreti sa lasati socata la fermentat (eu am folosit borcane de 5 l de muraturi) se pun cate 4 flori de soc (in fiecare borcan), lamaie, coaja de lamaie si stafidele optional). Turnati peste siropul de zahar (chiar daca nu doriti sa caramelizati zaharul este bine sa faceti un sirop, astfel fermenteaza mai repede) si completati cu restul de apa. Lasati la soare 3-4 zile. Apoi socata se pune in sticle si se da la frigider.

Sfat: Daca doriti sa va bucurati si mai repede de socata dar nu doriti sa folositi drojdie, puteti pune cateva boabe de orez. Acestea vor spori procesul de fermentare.

 

Reteta Socata propusa de KikenHana pe forum culinar.ro.


Socata este perfecta pentru zilele calde de vara, sau ca bautura pentru copii deoarece inlocuieste cu succes sucurile din comert.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci