Cozonac de Paste

1. Se topeste untul + uleiul. 2. Se opareste 3 linguri faina cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca bine cu o lingura, apoi se las

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 200g unt+3 linguri ulei
  • 5 galbenusuri
  • 250g zahar
  • 200+300 ml lapte
  • 50g drojdie
  • 1 lingurita sare
  • razatura de lamaie
  • portocale
  • esenta de rom
  • zahar vanilat
  • Umpluturi:
  • mac
  • fiert in cam o cana de lapte+200g zahar+2 plicuri zahar vanilat
  • apoi adaugat cand se raceste bine
  • 2 albusuri batute spuma
  • nuca + 2 linguri cacao+ 150g zahar+ esenta rom si coaja de lamaie+ 3 albusuri batute spuma
  • stafide
  • rahat

Mod de preparare

1. Se topeste untul + uleiul.

2. Se opareste 3 linguri faina cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca bine cu o lingura, apoi se lasa la racit.

3. Se pregateste drojdia cu o lingura faina si putin lapte caldut. Se lasa la crescut 15 min.

4. Se pun pentru framantat: faina + laptele (pus treptat) + untul (nu tot odata, ci cu mana inmuiata in el) + sarea + drojdia + galbenusurile frecate bine cu zaharul tos si vanilat + coaja de lamaie si portocala.

5. Se framanta cam 30 de min, apoi se lasa la crescut, la loc cald, 1h si 30 min.

6. Cand aluatul este crescut bine, se imparte in patru bucati. Se umple fiecare bucata cu umpluturile prezentate mai sus, apoi se impletesc doua cat doua, se pun in forme si se lasa cam 45 de min, pana isi mai dubleaza volumul.

7. Apoi se ung cu un ou batut bine; se presara zahar si se baga la cuptor cam 45-50 de min.
Pofta buna!

Reteta Cozonac de Paste a fost propusa de Magdulici pe forum culinar.ro

Alte retete de cozonac gasiti aici:

Cozonac impletit,

Cozonaci Babani,

Cozonac Mariana

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...