Cozonac moldovenesc

Cozonacul este cel mai des pregatit in ajunul marilor sarbatori bisericesti. Pentru aceasta reteta de cozonac moldovenesc aveti nevoie de faina, oua, zahar, iaurt, ulei, lapte, nuca si cacao.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1
  • 2 kg faina
  • 6 oua
  • 500 gr zahar
  • 300 gr iaurt
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 150 ml ulei
  • esente
  • sare
  • 200 ml lapte
  • Pentru umplutura:
  • 3 albusuri
  • 200-300 gr nuca
  • 2 linguri cacao
  • 8 linguri zahar
  • cateva linguri lapte

Mod de preparare

Se bat albusurile spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul si esentele. Se adauga in mijlocul fainii galbenusurile frecate, drojdia, jumatate din alburusile batute spuma, iaurtul si se framanta bine. Se adauga treptat laptele pana se formeaza un aluat de cozonac consistent. Se adauga cate putin ulei si se framanta cca 15-20 de minute. Se lasa apoi la crescut 1 ora, la cald. Jumatatea ramasa de albus se amesteca cu nuca macinata, cu 2 linguri de cacao, 8 linguri de zahar si cateva linguri de lapte. Se umple cozonacul moldovenesc cu aceasta compozitie, apoi se pune in tavi si se mai lasa la crescut o ora. Se introduce in cuptor si se lasa la copt o ora, la foc potrivit.


Se serveste cozonacul dupa ce s-au racit, taiat felii.

Alte retete de dulciuri:

Pasca cu ciocolata

Chec pufos

Clatite de post

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Painici cu cascaval si muschi file

Niste painici pufoase, grozave in orice moment al zilei sau de luat la pachet. Se pot servi calde, reci, ca tot bune raman!

Painici cu cascaval si muschi file
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii