Cozonaci obisnuiti

Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se adauga o bucatica de zahar. Deop

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg. faina
  • 300 gr. zahar
  • 250 gr. unt
  • 8 oua
  • 1/2 kg. lapte
  • o lingura de rom
  • 30 gr. drojdie
  • un varf de lingurita de sare

Mod de preparare

Se inmoaie drojdia in putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, caci se opareste drojdia si nu mai creste aluatul), se adauga o bucatica de zahar. Deoparte se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecindu-se bine, ca sa nu se faca cocolosi. Cand s-a racorit destul, ca sa poti tine mana pe el, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, intr-o farfurie, pana se fac basici mari. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul pisat sau, daca e tos, trecut printr-o sita fina. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa.

Cand plamadeala e destul de crescuta se toarna peste restul de faina cernuta intr-o covata, care a fost si ea tinuta la cald, se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si jumatate din albusurile facute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune, cate putin, untul topit, dar nu fierbinte, iar daca aluatul este mai tare, se mai adauga putin lapte caldut. Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca. Cand e destul de crescut, se iau bucati din el, se impletesc pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si migdale, nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit si se tin cam un ceas. Cand sunt gata, se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, dar nu la loc rece si nici in curent. La framantat, se pot adauga si stafide fara samburi dupa ce au fost alese si sterse intr-un servetel.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa