Pasca

Pasca este nelipsita de pe masa de Paste, numele sarbatorii pascale venind de la preparatul culinar. In mod traditional pasca are o cruce impletita din aluat deasupra.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 3 oua
  • 2 pliculete de drojdie
  • sare
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de ulei

Mod de preparare

Se toarna putin lapte intr-o canita metalica si cand incepe sa fiarba se adauga 2 linguri de faina, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase si se lasa la racit. Laptele ramas se incalzeste putin, la foc mic. Restul de faina se pune intr-un vas metalic, se presara 1-2 lingurite de sare, se pun pliculetele de drojdie si se amesteca bine compozitia. Apoi se adauga pasta din lapte si faina, 2 oua intregi batute si se incepe framantarea adaugandu-se treptat lapte caldut, iar la sfarsit 2 linguri de ulei. Se framanta in continuare cca. 15-20 minute. Aluatul se pudreaza cu putina faina si se lasa la loc cald, ferit de sursa de foc, aproximativ o ora si 30 de minute, pana creste. Se rastoarna pe un suport de lemn presarat cu faina. Se rupe aproximativ un pumn de compozitie din care se formeaza impletitura. Pasca se pune intr-o forma rotunda unsa in prealabil cu putin ulei, apoi deasupra, impletitura formata, in forma de cruce. Se ia un galbenus de ou, se sparge, se bate si se unge pasca. Se introduce la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Dupa ce se scoate din cuptor, cat este fierbinte, se unge cu putina apa rece, apoi se acopera cu 1-2 prosoape textile de bucatarie. La inceput pasca nu avea umplutura de branza, se facea doar din aluat dospit.


Pasca se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se scoate cu grija din forma in care s-a copt si se taie felii.

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Parteneri
Bucataras.RO

Desert melci cu rahat

M-am inspirat din aceasta reteta https://www.bucataras.ro/retete/melci-cu-rahat-si-miere-462.html, cu mici modificari....

Desert melci cu rahat
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa