Alivanca cu jumari

Pe vremuri era prajitura pentru copii taranilor din Moldova.

Portii
12
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru branza de vaci:
  • 2,5 l lapte dulce
  • Ingrediente pentru alivanca:
  • 1 l chisleac(iaurt de casa)
  • 300 gr malai
  • 400 gr branza dulce de vaci
  • 500 gr branza sarata de capra
  • 4 oua
  • 2 l faina de grau
  • 300 gr smantana
  • 200 gr jumari de porc
  • 1 lg rasa de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Se strecoara laptele si se pune intr-o oala la prins, se lasa cam doua zile dupa care se poate folosi ca si chisleac sau cum se zice mai nou, iaurt de casa.

Mod de preparare pentru alivanca: Se pune branza de vaci si branza de capra intr-un vas mai mare si se faramiteaza foarte bine, se adauga ouale batute, smantana, chisleacul, faina de grau si se omogenizeaza bine compozitia, mai spre final se adauga si bicarbonatul de sodiu si se amesteca usor.

Bicarbonatul are rolul de a face alivanca frageda si pufoasa, daca este prea mult sau prea putin strica, daca e prea putin, nu va fi pufoasa, daca e prea mult, nu are gust bun.

Se adauga la final si jumarile taiate bucati mici si se toarna intr-o tava ce a fost unsa cu mult unt sau margarina. Alivanca va trage grasime cat are nevoie si asa nu se va lipi de tava. Se da la cuptorul incalzit pentru circa o ora, la foc potrivit si, cand se rumeneste, este semn ca este gata.

Sa aveti pofta, dragilor!

Este o prajitura sarata, insa tare gustoasa si aromata de la jumari.

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...