In aceasta saptamana se posteste doar partial, adica este permis consumul de peste, lapte, oua si branza. Crestinii de rit ortodox vor trebui sa se abtina de la produse din carne incepand cu aceasta zi. Urmand ca la sfarsitul acestia sa renunte la toate produsele de origine animala.
In diferite parti ale tarii, aceasta saptamana are diverse denumiri si obiceiuri In Gorj se numneste Saptamana Nebunilor -si asta pentru ca in aceasta saptamana dau zor sa se insoare numai prostii si uratii satelor. In Ardeal, in aceasta perioada, feciorii umbla mascati, facand glume si nebunii, pe drumuri si pe la casele oamenilor, de unde capata de baut. In zona Abrudului, mascatii se chiar numesc farsangari, iar prin Reteag - mascurasi. Tinerii bucovineni, ce n-au apucat a se logodi sau a se cununa inainte de Saptamana Alba, au obiceiul de a se casatori in joia acestei saptamani.
In fiecare zi a Saptamanii branzei exista randuieli speciale.
Lunea Burdufului e lunea din Saptamana alba, cand fiecare om taie burduful de branza. Se zice Lunea Burdufului pentru ca atunci se ispraveste burduful cu branza, cand se scutura. In Teleorman, cei ramasi necasatoriti, se bat cu burduful, in prima zi a Saptamanii Nebunilor.
In Olt, spre exemplu, joia din saptamana alba se numeste Joia Tuturor Jivinelor sau Joia Furnicilor. Acolo, joia aceasta se tine impotriva tuturor jivinelor, mai ales impotriva furnicilor. In aceasta zi se face o turta de malai sau de faina, cu branza ori unt pe ea si se duce pe camp, unde se pune pe un musuroi de furnici sau in padure pe un copac.
Vineri se numeste vinerea Oualor, in timp ce penultima zi a saptamanii se numeste Sambata Alba sau Sambata lui Lazar. In aceasta zi femeile fac placinte cu branza si oua si dau de pomana, sub credinta ca Lazar a murit de dorul placintelor. Tot atunci fetele aduc cate un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece si dau de pomana, ca sa aiba izvor in cealalta lume. In Sambata lui Lazar barbatii nu au voie sa lucreze.
Duminica Lasatului Sec de branza sau Lasatul Secului pentru Postul cel Mare este cea mai importanta sarbatoare dupa Boboteaza si prima mare sarbatoare ce marcheaza despartirea in totalitate de bucatele interzise pe perioada postului. In aceasta duminica se sarbatoreste zgomotos, cu muzica si veselie Dupa ce au mancat si s-au veselit si s-au petrecut de ajuns, toti cei din casa obisnuiesc sa manance un ou fiert sau copt, pentru a li se parea Postul scurt, mic si usor ca ou, pentru a fi tari, sanatosi ca oul in tot decursul Postului, si cum mananca oul de iute, asa sa treaca Postul de iute. Cand mananca oul, se spune : "Ousor, ousor, / Sa-mi para postul usor!".
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii