A inceput Saptamana Branzei

A inceput Saptamana Branzei

In aceasta saptamana se posteste doar partial, adica este permis consumul de peste, lapte, oua si branza. Crestinii de rit ortodox vor trebui sa se abtina de la produse din carne incepand cu aceasta zi. Urmand ca la sfarsitul acestia sa renunte la toate produsele de origine animala.

In diferite parti ale tarii, aceasta saptamana are diverse denumiri si obiceiuri In Gorj se numneste Saptamana Nebunilor -si asta pentru ca in aceasta saptamana dau zor sa se insoare numai prostii si uratii satelor. In Ardeal, in aceasta perioada, feciorii umbla mascati, facand glume si nebunii, pe drumuri si pe la casele oamenilor, de unde capata de baut. In zona Abrudului, mascatii se chiar numesc farsangari, iar prin Reteag - mascurasi. Tinerii bucovineni, ce n-au apucat a se logodi sau a se cununa inainte de Saptamana Alba, au obiceiul de a se casatori in joia acestei saptamani.

In fiecare zi a Saptamanii branzei exista randuieli speciale.
Lunea Burdufului e lunea din Saptamana alba, cand fiecare om taie burduful de branza. Se zice Lunea Burdufului pentru ca atunci se ispraveste burduful cu branza, cand se scutura. In Teleorman, cei ramasi necasatoriti, se bat cu burduful, in prima zi a Saptamanii Nebunilor.

In Olt, spre exemplu, joia din saptamana alba se numeste Joia Tuturor Jivinelor sau Joia Furnicilor. Acolo, joia aceasta se tine impotriva tuturor jivinelor, mai ales impotriva furnicilor. In aceasta zi se face o turta de malai sau de faina, cu branza ori unt pe ea si se duce pe camp, unde se pune pe un musuroi de furnici sau in padure pe un copac.

Vineri se numeste vinerea Oualor, in timp ce penultima zi a saptamanii se numeste Sambata Alba sau Sambata lui Lazar. In aceasta zi femeile fac placinte cu branza si oua si dau de pomana, sub credinta ca Lazar a murit de dorul placintelor. Tot atunci fetele aduc cate un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece si dau de pomana, ca sa aiba izvor in cealalta lume. In Sambata lui Lazar barbatii nu au voie sa lucreze.

Duminica Lasatului Sec de branza sau Lasatul Secului pentru Postul cel Mare este cea mai importanta sarbatoare dupa Boboteaza si prima mare sarbatoare ce marcheaza despartirea in totalitate de bucatele interzise pe perioada postului. In aceasta duminica se sarbatoreste zgomotos, cu muzica si veselie Dupa ce au mancat si s-au veselit si s-au petrecut de ajuns, toti cei din casa obisnuiesc sa manance un ou fiert sau copt, pentru a li se parea Postul scurt, mic si usor ca ou, pentru a fi tari, sanatosi ca oul in tot decursul Postului, si cum mananca oul de iute, asa sa treaca Postul de iute. Cand mananca oul, se spune : "Ousor, ousor, / Sa-mi para postul usor!".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa