Tagliatellele, tagliolinii, pappardellele, tortellini si lasagna sunt niste paste pe baza de coca de ou si faina- "sfoglia". Cuvantul "tagliatelle" inseamna pasta taiata in niste forme filiforme, mai mari decat fettuccini. Legenda spune ca tagliatellele de jumatate de inch au fost inventate in 1487 de catre maestrul bucatar Zafirano, din orasul Bentivoglio, cu ocazia casatoriei Lucreziei Borgia cu Ducele de Ferrara.
Se spune ca bucatarul a fost impresionat de minunatul par blond al miresei. In afara de abordarea aceasta romantica, adevarul este ca invenita tagliatellelor in Italia a avut loc ceva mai repede. Exista reprezentari grafice ale tagliatellelor de dinaintea faimoasei nunti in Tacuinum Sanitatis -un manual de sanatate, ilustrat- dar ele mai apar si in "Compendium de naturis et proprietatibus alimentorum"- o lista cu feluri de mancare, compilate in 1338 de Barnaba de Ritinis.
Reprezentative pentru bucataria italiana, tagliatellele sunt faimoase si in ziua de azi; sunt consumate cu placere nu numai in Italia, dar si peste tot in Europa, in mancaruri care mai de care mai diverse.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii