Niciodata nu am stiut sa prepar aceasta crema si mi se parea prea complicat sa ma iau dupa multitudinea de retete existente. Asa ca, dornica sa invat mereu ceva nou si sa aflu secretele minunatului desert, m-am adresat unui bucatar profesionist.
Cu delicatete si pasiune, acesta a gatit cea mai buna crema de zahar ars pe care am gustat-o in viata mea, iar acum va impartasesc si voua cu a reusit!
A masurat 150 de g de zahar tos pentru caramel, a ales 8 oua mari si proaspete, 1 litru de lapte mai gras (gata fiert), 100g de stafide mari si frumoase, combinate (negre si galbene).
Am observat ca pastra intr-un borcan mare zahar tos cu doua batoane mari de vanilie si nu folosea zahar vaniliat din comert!
Intr-un vas a pus stafidele, iar peste ele a turnat doua linguri de apa clocotita si doua linguri de coniac de buna calitate si le-a lasat sa se se odihneasca.
Intr-o tigaie mare, dar nu inalta, a pus zaharul pentru caramel intr-un strat uniform si la dat pe flacara mica, mica. Cand a inceput sa se inchida la culoare, a amestecat cu... o coada de lingura de lemn, incorporand treptat zaharul. Trebuie evitata arderea acestuia!
Caramelul este gata cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa apara o spuma la suprafata acestuia. A luat apoi oala de pe foc si a miscat-o in asa fel incat zaharul topit sa se intinda uniform pe peretii acesteia si a dat-o la racit!
Intr-un vas inalt se pun cele 8 oua si se adauga treptat 200 de grame de zahar cu vanilie, pana se ingroasa si se incorporeaza perfect. Apoi se pune laptele rece, amestecand continuu.
Aceasta crema se pune in vasul cu zahar ars si deasupra se toarna stafidele aromate cu coniac. Vasul se pune in bain marie la cuptor, apa trebuind sa fie pana la jumatatea inaltimii cremei si, cel mai important, nu trebuie lasata sa fiarba. Daca observati ca se apropie de punctul de fierbere, se mai adauga apa rece!
Este gata, cand crema de zahar ars nu curge la inclinarea oalei! Se lasa la racit in vasul in care a fost la cuptor cateva ore sau chiar o noapte intreaga. Se pune la frigider!
Cand vreti sa serviti, se rastoarna oala rapid pe o farfurie si se decoreaza cu stafide, putin sirop din apa si zahar si frisca. Voi cum pregatiti crema de zahar ars?
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseAm vazut intamplator pe facebook aceasta reteta, dar sub alta denumire, si mi-a placut foarte mult cum arata, asa ca am zis...
Oua in purgatoriuPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii