Niciodata nu am stiut sa prepar aceasta crema si mi se parea prea complicat sa ma iau dupa multitudinea de retete existente. Asa ca, dornica sa invat mereu ceva nou si sa aflu secretele minunatului desert, m-am adresat unui bucatar profesionist.
Cu delicatete si pasiune, acesta a gatit cea mai buna crema de zahar ars pe care am gustat-o in viata mea, iar acum va impartasesc si voua cu a reusit!
A masurat 150 de g de zahar tos pentru caramel, a ales 8 oua mari si proaspete, 1 litru de lapte mai gras (gata fiert), 100g de stafide mari si frumoase, combinate (negre si galbene).
Am observat ca pastra intr-un borcan mare zahar tos cu doua batoane mari de vanilie si nu folosea zahar vaniliat din comert!
Intr-un vas a pus stafidele, iar peste ele a turnat doua linguri de apa clocotita si doua linguri de coniac de buna calitate si le-a lasat sa se se odihneasca.
Intr-o tigaie mare, dar nu inalta, a pus zaharul pentru caramel intr-un strat uniform si la dat pe flacara mica, mica. Cand a inceput sa se inchida la culoare, a amestecat cu... o coada de lingura de lemn, incorporand treptat zaharul. Trebuie evitata arderea acestuia!
Caramelul este gata cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa apara o spuma la suprafata acestuia. A luat apoi oala de pe foc si a miscat-o in asa fel incat zaharul topit sa se intinda uniform pe peretii acesteia si a dat-o la racit!
Intr-un vas inalt se pun cele 8 oua si se adauga treptat 200 de grame de zahar cu vanilie, pana se ingroasa si se incorporeaza perfect. Apoi se pune laptele rece, amestecand continuu.
Aceasta crema se pune in vasul cu zahar ars si deasupra se toarna stafidele aromate cu coniac. Vasul se pune in bain marie la cuptor, apa trebuind sa fie pana la jumatatea inaltimii cremei si, cel mai important, nu trebuie lasata sa fiarba. Daca observati ca se apropie de punctul de fierbere, se mai adauga apa rece!
Este gata, cand crema de zahar ars nu curge la inclinarea oalei! Se lasa la racit in vasul in care a fost la cuptor cateva ore sau chiar o noapte intreaga. Se pune la frigider!
Cand vreti sa serviti, se rastoarna oala rapid pe o farfurie si se decoreaza cu stafide, putin sirop din apa si zahar si frisca. Voi cum pregatiti crema de zahar ars?
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaVinete cu usturoi este un mode deosebit de a pune vinetele pentru iarna. Pentru aceasta reteta cu vinete aveti nevoie de 5-6...
Vinete cu usturoiSupade pere este usoara si foarte gustoasa. Se prepara din pere, cuisoare, apa, smantana, unt si zahar sau sare.
Supa de pereSosul de tarhon cu smantana: o combinație delicioasă între tarhon proaspăt și smantana cremoasă, perfectă pentru a...
Sos de tarhon cu smantanaReteta de lasagna cu carne de porc si sos Bechamel este o bunatate si mai mare dragul sa-i auzi pe copii in timp ce mananca...
Reteta de lasagna cu carne de porc si sos BechamelIncearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii