Cum se prepara cea mai buna crema de zahar ars?

Cum se prepara cea mai buna crema de zahar ars?

Niciodata nu am stiut sa prepar aceasta crema si mi se parea prea complicat sa ma iau dupa multitudinea de retete existente. Asa ca, dornica sa invat mereu ceva nou si sa aflu secretele minunatului desert, m-am adresat unui bucatar profesionist.
Cu delicatete si pasiune, acesta a gatit cea mai buna crema de zahar ars pe care am gustat-o in viata mea, iar acum va impartasesc si voua cu a reusit!

A masurat 150 de g de zahar tos pentru caramel, a ales 8 oua mari si proaspete, 1 litru de lapte mai gras (gata fiert), 100g de stafide mari si frumoase, combinate (negre si galbene).

Am observat ca pastra intr-un borcan mare zahar tos cu doua batoane mari de vanilie si nu folosea zahar vaniliat din comert!

Intr-un vas a pus stafidele, iar peste ele a turnat doua linguri de apa clocotita si doua linguri de coniac de buna calitate si le-a lasat sa se se odihneasca.

Intr-o tigaie mare, dar nu inalta, a pus zaharul pentru caramel intr-un strat uniform si la dat pe flacara mica, mica. Cand a inceput sa se inchida la culoare, a amestecat cu... o coada de lingura de lemn, incorporand treptat zaharul. Trebuie evitata arderea acestuia!

Caramelul este gata cand tot zaharul este de culoare bruna si incepe sa apara o spuma la suprafata acestuia. A luat apoi oala de pe foc si a miscat-o in asa fel incat zaharul topit sa se intinda uniform pe peretii acesteia si a dat-o la racit!

Intr-un vas inalt se pun cele 8 oua si se adauga treptat 200 de grame de zahar cu vanilie, pana se ingroasa si se incorporeaza perfect. Apoi se pune laptele rece, amestecand continuu.


Aceasta crema se pune in vasul cu zahar ars si deasupra se toarna stafidele aromate cu coniac. Vasul se pune in bain marie la cuptor, apa trebuind sa fie pana la jumatatea inaltimii cremei si, cel mai important, nu trebuie lasata sa fiarba. Daca observati ca se apropie de punctul de fierbere, se mai adauga apa rece!

Este gata, cand crema de zahar ars nu curge la inclinarea oalei! Se lasa la racit in vasul in care a fost la cuptor cateva ore sau chiar o noapte intreaga. Se pune la frigider!

Cand vreti sa serviti, se rastoarna oala rapid pe o farfurie si se decoreaza cu stafide, putin sirop din apa si zahar si frisca. Voi cum pregatiti crema de zahar ars?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Ciorba de salata verde
2
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
3
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
4
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
5
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Parteneri
Reteta de desert duo ciocolata neagra si piersici de gradina
Bucataras.RO

Reteta de desert duo ciocolata neagra si piersici de gradina

Imi plac deserturile astea la pahar, sunt si aratoase si delicioase si poti sa faci o multime de combinatii. De data asta am...

Reteta de desert duo ciocolata neagra si piersici de gradina
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola