Cum se prepara cel mai bun strudel

(0)
admin postat de


Cel mai adesea, strudelul este asociat cu bucataria austriaca, dar este un produs traditional si in Germania, Olanda sau Belgia.


Cea mai veche reteta de strudel provine din anul 1696 din Viena, insa reteta isi are originile in Turcia, fiind asemanatoare cu baklavaua.

Cele mai cunoscute retete sunt cele pentru strudelul cu mere german, dar si pentru cel cu branza dulce. Alte retete includ ingrediente ca: sirop de cirese, spanac, varza sau dovleac.

Strudelul austriac traditional este diferit de cel servit in alte parti ale lumii, el fiind facut dintr-un aluat pufos de patiserie, foarte elastic si continand faina cu mult gluten, oua, apa si unt, fara adaos de zahar. Aluatul se prepara manual si se intind foi extrem de subtiri, iar legenda spune ca ar trebui sa poti citi ziarul prin acele foi. Se coc in cuptorul incins si se umplu cu delicioase creme de branza sau mere cu scortisoara.

In America strudelul nu i-a lasat indiferenti pe oameni, fiind delarat produsul de patiserie oficial al Texas-ului. Si in Israel, strudelul face parte din bucataria traditionala, iar oamenii il pregatesc la fiecare colt de strada.



Cum se prepara aluatul de strudel?

Adevaratul aluat de strudel se prepara din faina, apa calduta, sare si ulei(sau unt), uneori si ou. Strudelul se poate prepara si din aluat obisnuit, cu praf de copt , din foitaj, din aluat cu drojdie, din aluat de caimac, etc.
Aluatul ...
de strudel trebuie sa fie omogen si elastic, pentru a se intinde usor. In acest scop produsele necesare se tin la cald inainte de a le prelucra, iar aluatul trebuie, de asemenea, sa stea la cald in timp ce se odihneste. O lingurita de otet adaugat mareste elasticitatea aluatului. Pentru a nu se usca la suprafata, inainte de a fi pus la cald, aluatul se unge cu ulei sau apa.
Strudelul se umple de obicei cu branza, mere , nuci, dar se poate prepara si din alte fructe sau legume, carne, etc.

compozitie: 350 g faina, 1 ou(albus), i praf de sare , 1 lingura ulei, 1 lingurita otet , apa calduta.

Se cerne pe scandura faina de buna calitate. se face un cuib in care se pun oul batut putin cu sarea, uleiul , otetul si apa calduta cata se cere. Se amesteca toate acestea cu faina si se lucreaza bine de tot, cu mana , un aluat moale, care la inceput se lipeste de mana si de scandura. Cand aluatul incepe sa se desprinda usor, se pune pe un colt de scandura prafuit cu faina, se curatata mainile, se prafuiesc din cand in cand cu faina si se bate aluatul de scandura pana ce devine lucios si face basici. Apoi aluatul, se strange ca o minge, se unge cu ulei sau cu apa. Se acopera cu o cratita deasupra careia se aseaza o oala cu apa fierbinte si se lasa astfel sa se odihneasca 1/2 ora.
Se asterne o panza pe o masa mai mare, se prafuieste cu faina. Aluatul se intinde putin cu sucitorul, se aseaza la mijloc pe panza si se intinde mai departe cu amandoua mainile incet, de jur imprejurul mesei. Foaia se intinde saltand-o usor pe partea exterioara a mainilor, pana este stravezie si este subtire de tot, ca o foita de tigara. Daca lucreaza o singura persoana se pune sucitorul pe aluat , ca sa-l tina sa nu alunece. Daca lucreaza doua persoane, foaia se intinde repede si bine: amandoua baga mainile prafuite cu faina sub aluatul intins putin si incet , salta si trag usor foaia, pana ce este destul de subtire la mijloc. Se lasa atunci foaia pe pana, sa atarne de pe masa si cu degetele se mai intinde usor de jur imprejurul mesei. Marginea ramasa mai groasa se taie jos. Foaia se lasa sa se zvante putin (prea uscata se sfarama). Se stropeste apoi cu unt topit, se presara subtire si se aseaza deasupra umplutura pregatita dupa feluritele retete. Se intorc ca de 2-3 degete marginile foii, ca sa nu curga afara umplutura. Cu amandoua mainile se ridica usor in sus pana, asa incat foaia umpluta sa se rasuceasca nu prea strans, in forma de strudel.
Strudelul se coace, fie rasucit in forma de melc asezat in tava rotunda bine unsa, fie in bucati lungi cat tava de placinta. In acest caz, capetele bucatilor se apasa usor cu coada unei linguri de lemn muiata in faina(ca sa nu curga umplututa). Strudelul se unge cu ou batut sau cu unt topit si se coace la foc bun, pana este rumen-auriu. Durata depinde de felul umpluturii.
Daca strudelul se coace rasucit ca un melc in tava rotunda, se poate rasturna peste el 1/2 pahar de lapte; el va fi astfel mult mai zemos, dar timpul de coacere se mai prelungeste. In llocul unui strudel mare , se pot coace cateva mai mici, ceea ce scurteaza timpul de coacere.
Dupa copt, strudelul se taie pierzis in bucati, se aseaza pe farfurie si se cerne deasupra, din belsug, zahar vanilat.



Iata mai jos cateva retete de strudel:

Strudel Tirolez (sarat)

Strudel de vara, cu branza dulce si visine

Strudel cu mere si scortisoara

Strudel cu banane

Strudel croco-zemos cu visine si alune (de post)

Strudel cu branza de vaca

Strudel cu dovleac MAYA (1)

Strudel cu mere foarte simplu

Strudel de fructe

recomandari

In sucul de mere se regasesc numeroase ingrediente care imbunatatesc sanatatea, precum vitamina C, care ajuta ...

citește—

 

Este destul de complicat sa tii o dieta, sa consumi alimente diverse, care sa iti pastreze ...

citește—

Astazi nu se mai vorbeste atat de mult despre placinta cu fructe; lumea cumpara sau pregateste panetonne, ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite