Daca nu avem, cel putin am auzit si suntem familiarizati cu idea acestui produs electrocasnic. Din declaratiile celor care il au si din insusi prezentarile produselor pe care le gasim in magazine aflam ca, cuptorul cu microunde este foarte util si comod la incalzirea mancarii. Astfel, punctul forte este ca nu mai ai nevoie de aragaz pentru a incalzi mancarea; daca o lasi destul sa se incalzeasca (2-4 min) pentru cca. 500g cantitate se incalzeste uniform si nu ai de ce sa iti faci probleme datorita posibilitatii de a porgrama durata cat si functiei de semnalizare acustica. Pe langa incalzit, cea mai deasa intrebuintare este dezghetarea alimentelor: scoti carnea din congelator si o dezgheti in 10 min. Mai mult de atat, poti prepara mancare la cuptorul cu micounde: popcorn, diverse mancaruri, prajituri, placinte, friptura pe grill etc.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil sa produca microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste. Totul ar fi ramas in stadiul de identificare a �inamicului� pe cer, daca n-ar fi existat pe lume un alt britanic, numitul inventator Percy LeBaron Spencer care din intamplare, a descoperit ca undele generate de radar au topit o bucata de ciocolata pe care o avea in buzunar. Cand a incercat apoi sa vada ce se intampla cu un ou, a descoperit ca microundele generau o crestere extrem de rapida a temperaturii in interiorul acestuia. A urmat si o ultima incercare cu popcorn-ul, iar restul este deja istorie.
Functionalitatea atu care plaseaza cuptorul cu microunde in fata aragazelor si a cuptoarelor traditionale este faptul ca �la microunde se gateste din interior spre exterior.� Desi intre diversele modele exista specificatii de utilizare diferite, in esenta comportarea cuptoarelor este aceeasi: magnetonul genereaza micounde la frecventa de 2.45 GHz care parcurg un ghid de unde si sunt difuzate cu ajutorul unui dispensor in interiorul unei cavitati rezonante in care se introduc alimentele pentru incalzi/dezghetat/preparat. Deci, esential este faptul ca incalzirea/dezghetarea/prepararea alimentelor se datoreaza de fapt incalzirii fluidelor continute de acestea, in special fiind vorba de apa. Astfel moleculele de apa sunt agitate de catre microundele cu frecventa de 2.45 GHz, si ca urmare apare fenomenul de frictiune a moleculelor, frictiune care se realizeaza cu degajare de caldura si in consecinta are loc incalzirea apei din respectivele alimente. Asadar, umiditatea este aceea care permite incalzirea alimentelor.
In profida avantajelor acestui aparat, nu sunt de neglijat acele �reguli de utilizare� destul de importante. In primul rand, nu folosim orice vas in care se va incalzi mancarea. Microundele emise de magneton nu pot traversa peretii metalici ai cuptorului, undele reflectandu-se pe ei, dar pot sa patrunda materialele permisive microundelor ca sticla, portelanul, hartia. Acestea sunt materialele din care sunt fabricate recipientele de bucatarie pentru cuptorul cu microunde. In al doilea rand, incalzirea uniforma a alimentelor este strans legata de cantitatea asezata in cuptor; astfel d e exemplu, la un pui inghetat de 2.5 kg partile exterioare vor incepe sa se prepare deja, pe cand interiorul poate ramane partial dezghetat. Pentru aceasta, bucatile de carne trebuie portionate si se va tine cont de aranjarea lor in interiorul cuptorului: partile care se patrund mai greu se vor ajeza spre exterior, iar pe celelalte spre interiorul platoului. Sa nu uitam in ultimul rand de riscul de �explozie� a alimentelor sau vaselor inchise ermetic, numarul limitat al alimenelor care se pot prepara la cuptorul cu microunde si de insusi microundele pe baza carora functioneaza cuptorul si de specularea nocivitatii lor asupra produselor care sunt tratate in acest fel, subiect pe care il vom trata in articolul urmator.
Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lut1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu...
Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)Ideal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeSe pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a se omogeniza bine. Se...
Sos „Robert"Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...
Prajitura simpla cu nuci si merePrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii