Dupa 7 saptamani de post, organismul se simte slabit, iar cand revenim la alimentatia pe baza de carne, se dezvolta intoxicatii sau balonari.
De aceea un mancarurile de post ar trebui sa fie cat mai variate, sa cuprinda fibre, proteine si carbohidrati, dar si grasimi si uleiuri esentiale.
Pe Culinar.ro gasiti numeroase retete de post usor de preparat, iar cand va paraseste inspiratia, apelati cu incredere la aceste mancaruri de post.
Pentru a suplini proteinele din carne, specialistii recomanda consumul de soia, alaturi de cereale cat mai diverse, legume proaspete sau gatite si fructe. De asemena este indcat consumul de cat mai multa apa minerala in post datorita mineralelor pe care le contine.
Postul este contraindicat copiilor mici, in crestere, iar la adolescenti nu trebuie tinut mai mult de 6 zile. Aceleasi reguli sunt valabile si pentru batrani, persoane anemice, bolnave sau depresive.
Cum niciun exces nu este bun, nici postul nu poate fi tinut de toata lumea, chiar daca reprezinta o innoirea a trupului si spiritului.
Cel mai indicat, chiar si de catre preoti, este tinerea unui post mai strict in prima si ultima saptamana din Postul Pastelui, iar in restul zilelor sa se consume oua, lapte si putina carne.
Mancarurile cele mai indicate in timpul postului sunt:
- batoane de cereale si fructe la micul dejun
- supe de legume, mancare de legume si soia, salate la pranz
- nuci, stafide sau migdale ca si gustare
- salate de fructe sau mancare de legume seara
Legumele sunt extrem de diverse si nu va axati doar pe o categorie. Puteti face mancaruri delicioase de post din: vinete, bame, fasole verde, mazare, cartofi, naut, rosii, ardei, ciuperci, porumb, castraveti proaspeti si murati, anghinare, praz, sparanghel, broccoli, conopida, telina, morcovi, etc. Ca si garnitura gatiti orez sau paste integrale cu putin sos de rosii si foarte multe condimente.
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...
Tarta cu mere si scortisoaraa) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataAm pornit initial de la ideea de ciorba saseasca si am ajuns la ce se vede. Adica acest preparat face parte din ciclul ,,...
Ciorba de cartofi noi cu hreanOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii