Oul rosu - simbolul Sarbatorilor de Paste

In preajma Sarbatorilor de Pasti, una din cele mai vii preocupari ale gospodinelor este vopsirea oualor, operatiune care necesita stapanirea unor tehnici speciale.

Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Isus. Rastignirea si invierea reprezinta reinvierea naturii primavara si cu reluarea ciclurilor vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Legenda spune ca atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea atingandu-l s-au transformat in oua rosii.
O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce.
Alte legende si povesti aduc la suprafata istoria oualor vopsite in mai multe culori iar una dintre cele mai vechi marturii privind ouale colorate de la romani este a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a oualor vopsite de la Curtea domnitorului muntean. Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici:

� Rosu = simbol al sangelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata.
� Negru = absolutism, statornicie, eternitate.
� Galben = lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.
� Verde = reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
� Albastru = cer, sanatate, vitalitate.
� Violet = stapanire de sine, rabdare, increderea in dreptate.

Traditiile si obiceiurile oualor rosii s-a extins in timp la adevarate picturi mestesuguri, si opere de arta. Incondeierea oualor reprezinta una dintre cele mai spectaculoase traditii de Pasti. In unele sate ale judetului Hunedoara, ouale pictate, simboluri ale fecunditatii la pagani, ale innoirii de primavara, pastreaza inca si azi traditii vii. Desenele se fac pe oul alb cu un instrument de scris inmuiat in ceara topita de albina, dupa care ouale sint introduse in vopsea rosie fierbinte, care se prinde pe portiunile neatinse de ceara, ramanand astfel albe doar urmele cerii - motivele ornamentale lineare traditionale. Pe Valea Ghimesului se cunosc peste saizeci de variante ale oualor incondeiate.

Cu toata admiratia si simpatia pentru aceste opere de arta, ne multumim si ne bucuram de spiritul Sfintelor Sarbatori de Pasti cu simbolul oualor rosii, galbene, verzi etc. pregatite in bucataria noastra.

Pentru o vopsire "ca la carte" este nevoie de vopseaua naturala aleasa, o sita, otet alb, oua bine fierte si de ulei.
Desi in comert predomina vopsele sintetice, putem foarte usor folosi culori vegetale, naturale alegand nuantele dorite:

Roz: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata, radacina de garanta, afinele si zmeura;
Portocaliu: coaja de ceapa alba, morcovi, coji de nuca;
Galben: coaja de portocale sau lamaie, morcovi, cojile de ceapa si cele de nuca, semintele de telina si chimionul (in galben pai), sofranul (in galben intens);
Verde: foi de spanac (sau alte legume cu frunza verde);
Albastru: frunze de varza rosie si murele;
Maron: ceai negru sau cafea;
Castaniu: frunzele si lemnul de nuc si cafeaua, semintele de marar (in castaniu - auriu), iarpulberea de chili (in castaniu - portocaliu);

In functie de cantitatea de oua, puneti la fiert "vopseaua".
Amestecul se fierbe intre intre 15 minute si o ora, pana cand culoare este cea potrivita, avand in vedere faptul ca pe ou se va prinde o nuanta ceva mai deschisa. Fiertura se strecoara si se pune intr-un vas mic, dar destul de adanc, incat sa acopere oul. Se adauga trei lingurite de otet alb pentru fiecare ceasca de lichid. Cu o lingura se pune oul in vopseaua fierbinte, unde este lasat cat este nevoie. Spre deosebire de cele vopsite cu culori chimice, ouale in culori naturale sunt mate. de aceea, pentru a deveni lucioase, trebuie unse cu putin ulei.

Si�cu cat mai frumoase vor iesi ouale, cu atat mai placut le vom ciocni de Paste

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Placinta cu iaurt
2
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Parteneri
Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj
Bucataras.RO

Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj

Pana de idei m-a facut sa realizez aceasta rulada. Nu este deloc sofisticata, din contra, este o rulada ce se face atat de...

Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa