Oul rosu - simbolul Sarbatorilor de Paste

In preajma Sarbatorilor de Pasti, una din cele mai vii preocupari ale gospodinelor este vopsirea oualor, operatiune care necesita stapanirea unor tehnici speciale.

Legendele crestine leaga simbolul oualor rosii de patimile lui Isus. Rastignirea si invierea reprezinta reinvierea naturii primavara si cu reluarea ciclurilor vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Legenda spune ca atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea atingandu-l s-au transformat in oua rosii.
O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce.
Alte legende si povesti aduc la suprafata istoria oualor vopsite in mai multe culori iar una dintre cele mai vechi marturii privind ouale colorate de la romani este a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a oualor vopsite de la Curtea domnitorului muntean. Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici:

� Rosu = simbol al sangelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata.
� Negru = absolutism, statornicie, eternitate.
� Galben = lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.
� Verde = reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
� Albastru = cer, sanatate, vitalitate.
� Violet = stapanire de sine, rabdare, increderea in dreptate.

Traditiile si obiceiurile oualor rosii s-a extins in timp la adevarate picturi mestesuguri, si opere de arta. Incondeierea oualor reprezinta una dintre cele mai spectaculoase traditii de Pasti. In unele sate ale judetului Hunedoara, ouale pictate, simboluri ale fecunditatii la pagani, ale innoirii de primavara, pastreaza inca si azi traditii vii. Desenele se fac pe oul alb cu un instrument de scris inmuiat in ceara topita de albina, dupa care ouale sint introduse in vopsea rosie fierbinte, care se prinde pe portiunile neatinse de ceara, ramanand astfel albe doar urmele cerii - motivele ornamentale lineare traditionale. Pe Valea Ghimesului se cunosc peste saizeci de variante ale oualor incondeiate.

Cu toata admiratia si simpatia pentru aceste opere de arta, ne multumim si ne bucuram de spiritul Sfintelor Sarbatori de Pasti cu simbolul oualor rosii, galbene, verzi etc. pregatite in bucataria noastra.

Pentru o vopsire "ca la carte" este nevoie de vopseaua naturala aleasa, o sita, otet alb, oua bine fierte si de ulei.
Desi in comert predomina vopsele sintetice, putem foarte usor folosi culori vegetale, naturale alegand nuantele dorite:

Roz: coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata, radacina de garanta, afinele si zmeura;
Portocaliu: coaja de ceapa alba, morcovi, coji de nuca;
Galben: coaja de portocale sau lamaie, morcovi, cojile de ceapa si cele de nuca, semintele de telina si chimionul (in galben pai), sofranul (in galben intens);
Verde: foi de spanac (sau alte legume cu frunza verde);
Albastru: frunze de varza rosie si murele;
Maron: ceai negru sau cafea;
Castaniu: frunzele si lemnul de nuc si cafeaua, semintele de marar (in castaniu - auriu), iarpulberea de chili (in castaniu - portocaliu);

In functie de cantitatea de oua, puneti la fiert "vopseaua".
Amestecul se fierbe intre intre 15 minute si o ora, pana cand culoare este cea potrivita, avand in vedere faptul ca pe ou se va prinde o nuanta ceva mai deschisa. Fiertura se strecoara si se pune intr-un vas mic, dar destul de adanc, incat sa acopere oul. Se adauga trei lingurite de otet alb pentru fiecare ceasca de lichid. Cu o lingura se pune oul in vopseaua fierbinte, unde este lasat cat este nevoie. Spre deosebire de cele vopsite cu culori chimice, ouale in culori naturale sunt mate. de aceea, pentru a deveni lucioase, trebuie unse cu putin ulei.

Si�cu cat mai frumoase vor iesi ouale, cu atat mai placut le vom ciocni de Paste

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
3
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Poale-n brau (branzoaice)
4
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
5
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Parteneri
Desert croissante cu unt
Bucataras.RO

Desert croissante cu unt

Reteta pentru picnic Am vazut de ceva vreme aceasta reteta pe pagina Laurei Adamache. Mi-am cumparat toate ingredientele si...

Desert croissante cu unt
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori