Piri-piri sau "diavolul african"

In bucataria mozambicana se foloseste cu precadere la marinade pentru peste sau pui la gratar, iar in Europa, se foloseste la sosuri sau diferite preparate in restaurantele de lux sau fast-food-uri.

In Brazilia este cel mai popular ardei iute si imbogateste gustul multor preparate specifice, de la orez pana la carne si legume.

Sosul facut din ardei piri-piri se foloseste in Africa la supe si tocanite si este considerat cel mai iute sos existent in lume.

Acest sos il poti prepara si acasa, daca ai ardei piri-piri, iar daca nu foloseste cu incredere traditionalii ardei iuti, mici si rosii, romanesti.

Ingrediente:

- o lingurita si jumatate de paprika
- o lingurita de oregano
- ghimbir proaspat ras sau pudra
- o lingurita de cardamon
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de sare
- 2 ardei iuri, uscati si pisati

Acest amestec se piseaza bine intr-un mojar, apoi se adauga ulei de masline, pana se obtine o pasta rosie.

Cu aceasta pasta se poate unge carnea de vita, porc, pui sau chiar pestele, inainte de a le pune pe gratar. La fel de bine, poti folosi putin amestec uscat si pentru aromarea unor mancaruri pe baza de carne si legume.

Daca iubesti cartofii prajiti sau la cuptor, acest amestec uscat le vada un gust deosebit. Iar daca vrei sa-i tai din tarie si sa il folosesti negatit, poti pune o lingurita de amestec uscat in iaurt sau smantana.

Iata cateva retete la care poti adauga acest sos condimentat!

Friptura de vita la cuptor

Friptura-mancarica de fazan

Friptura de porc marinata

Friptura mexicana din pulpa de porc tocata cu piper, ceapa verde si rosii "Ropa Vieja"

Friptura de vitel cu sos si cartofi natur

Friptura de porc cu sos de bulion si vin

Friptura vanatoreasca

Cocos cu vin

Piept de pui la cuptor

Costite pe gratar

Legume la gratar marinate

Cotlet de rechin la gratar

Macrou la gratar

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...

Ciorba de perisoare delicioasa
Pui cu ciuperci in sos de rosii

Pui cu ciuperci in sos de rosii

Retete dietetice

Pui cu ciuperci in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Salata de cruditati
1
Salate reci

Salata de cruditati

O salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...

Salata de cruditati
Supa crema de legume si  linte
2
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Prajitura cu glazura de zmeura
3
Prajituri

Prajitura cu glazura de zmeura

Un blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!

Prajitura cu glazura de zmeura
Rulada aperitiv Aurica
4
Aperitive cu carne

Rulada aperitiv Aurica

Rulada aperitiv Aurica este delicioasa! Pe langa faptul ca puteti adapta umplutura dupa bunul plac, rulada aperitiv este un...

Rulada aperitiv Aurica
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
5
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Parteneri
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita