Piri-piri sau "diavolul african"

In bucataria mozambicana se foloseste cu precadere la marinade pentru peste sau pui la gratar, iar in Europa, se foloseste la sosuri sau diferite preparate in restaurantele de lux sau fast-food-uri.

In Brazilia este cel mai popular ardei iute si imbogateste gustul multor preparate specifice, de la orez pana la carne si legume.

Sosul facut din ardei piri-piri se foloseste in Africa la supe si tocanite si este considerat cel mai iute sos existent in lume.

Acest sos il poti prepara si acasa, daca ai ardei piri-piri, iar daca nu foloseste cu incredere traditionalii ardei iuti, mici si rosii, romanesti.

Ingrediente:

- o lingurita si jumatate de paprika
- o lingurita de oregano
- ghimbir proaspat ras sau pudra
- o lingurita de cardamon
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de sare
- 2 ardei iuri, uscati si pisati

Acest amestec se piseaza bine intr-un mojar, apoi se adauga ulei de masline, pana se obtine o pasta rosie.

Cu aceasta pasta se poate unge carnea de vita, porc, pui sau chiar pestele, inainte de a le pune pe gratar. La fel de bine, poti folosi putin amestec uscat si pentru aromarea unor mancaruri pe baza de carne si legume.

Daca iubesti cartofii prajiti sau la cuptor, acest amestec uscat le vada un gust deosebit. Iar daca vrei sa-i tai din tarie si sa il folosesti negatit, poti pune o lingurita de amestec uscat in iaurt sau smantana.

Iata cateva retete la care poti adauga acest sos condimentat!

Friptura de vita la cuptor

Friptura-mancarica de fazan

Friptura de porc marinata

Friptura mexicana din pulpa de porc tocata cu piper, ceapa verde si rosii "Ropa Vieja"

Friptura de vitel cu sos si cartofi natur

Friptura de porc cu sos de bulion si vin

Friptura vanatoreasca

Cocos cu vin

Piept de pui la cuptor

Costite pe gratar

Legume la gratar marinate

Cotlet de rechin la gratar

Macrou la gratar

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa finlandeza cu somon
3
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Ciorba de perisoare din carne de pui
4
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
5
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Parteneri
Pizza casei cu blat din faina integrala
Bucataras.RO

Pizza casei cu blat din faina integrala

De mult imi era gandul la o pizza, asa ca astazi am hotarat sa fac una ceva mai sanatoasa, cu blat din faina integrala si...

Pizza casei cu blat din faina integrala
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!