Piri-piri sau "diavolul african"

In bucataria mozambicana se foloseste cu precadere la marinade pentru peste sau pui la gratar, iar in Europa, se foloseste la sosuri sau diferite preparate in restaurantele de lux sau fast-food-uri.

In Brazilia este cel mai popular ardei iute si imbogateste gustul multor preparate specifice, de la orez pana la carne si legume.

Sosul facut din ardei piri-piri se foloseste in Africa la supe si tocanite si este considerat cel mai iute sos existent in lume.

Acest sos il poti prepara si acasa, daca ai ardei piri-piri, iar daca nu foloseste cu incredere traditionalii ardei iuti, mici si rosii, romanesti.

Ingrediente:

- o lingurita si jumatate de paprika
- o lingurita de oregano
- ghimbir proaspat ras sau pudra
- o lingurita de cardamon
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de sare
- 2 ardei iuri, uscati si pisati

Acest amestec se piseaza bine intr-un mojar, apoi se adauga ulei de masline, pana se obtine o pasta rosie.

Cu aceasta pasta se poate unge carnea de vita, porc, pui sau chiar pestele, inainte de a le pune pe gratar. La fel de bine, poti folosi putin amestec uscat si pentru aromarea unor mancaruri pe baza de carne si legume.

Daca iubesti cartofii prajiti sau la cuptor, acest amestec uscat le vada un gust deosebit. Iar daca vrei sa-i tai din tarie si sa il folosesti negatit, poti pune o lingurita de amestec uscat in iaurt sau smantana.

Iata cateva retete la care poti adauga acest sos condimentat!

Friptura de vita la cuptor

Friptura-mancarica de fazan

Friptura de porc marinata

Friptura mexicana din pulpa de porc tocata cu piper, ceapa verde si rosii "Ropa Vieja"

Friptura de vitel cu sos si cartofi natur

Friptura de porc cu sos de bulion si vin

Friptura vanatoreasca

Cocos cu vin

Piept de pui la cuptor

Costite pe gratar

Legume la gratar marinate

Cotlet de rechin la gratar

Macrou la gratar

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane
Bucataras.RO

Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane

Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane.

Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise