In bucataria mozambicana se foloseste cu precadere la marinade pentru peste sau pui la gratar, iar in Europa, se foloseste la sosuri sau diferite preparate in restaurantele de lux sau fast-food-uri.
In Brazilia este cel mai popular ardei iute si imbogateste gustul multor preparate specifice, de la orez pana la carne si legume.
Sosul facut din ardei piri-piri se foloseste in Africa la supe si tocanite si este considerat cel mai iute sos existent in lume.
Acest sos il poti prepara si acasa, daca ai ardei piri-piri, iar daca nu foloseste cu incredere traditionalii ardei iuti, mici si rosii, romanesti.
Ingrediente:
- o lingurita si jumatate de paprika
- o lingurita de oregano
- ghimbir proaspat ras sau pudra
- o lingurita de cardamon
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de sare
- 2 ardei iuri, uscati si pisati
Acest amestec se piseaza bine intr-un mojar, apoi se adauga ulei de masline, pana se obtine o pasta rosie.
Cu aceasta pasta se poate unge carnea de vita, porc, pui sau chiar pestele, inainte de a le pune pe gratar. La fel de bine, poti folosi putin amestec uscat si pentru aromarea unor mancaruri pe baza de carne si legume.
Daca iubesti cartofii prajiti sau la cuptor, acest amestec uscat le vada un gust deosebit. Iar daca vrei sa-i tai din tarie si sa il folosesti negatit, poti pune o lingurita de amestec uscat in iaurt sau smantana.
Iata cateva retete la care poti adauga acest sos condimentat!
Friptura de vita la cuptor
Friptura-mancarica de fazan
Friptura de porc marinata
Friptura mexicana din pulpa de porc tocata cu piper, ceapa verde si rosii "Ropa Vieja"
Friptura de vitel cu sos si cartofi natur
Friptura de porc cu sos de bulion si vin
Friptura vanatoreasca
Cocos cu vin
Piept de pui la cuptor
Costite pe gratar
Legume la gratar marinate
Cotlet de rechin la gratar
Macrou la gratar
Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiSe potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de friscaO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinateRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.
Ciorba cu carne de porccoltunasii sunt un desert obligatorui in meniul oricarui copil. Fie ca ii prepari cu cirese, capsuni, caise sau prune, ei...
Coltunasi cu cireseZilele trecute am primit urdă proaspătă și tare bună. Am mâncat cât am mâncat, dar fiind multă, m-am...
Desert negresa cu urda, mure si piersici
Comentarii