Pizza in istorie

Ideea de pizza este mai veche decat Italia. Pentru prima data grecii au fost cu ideea de a coace paine in forme rotunde si plate si de a adauga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinatie de uleiuri de masline si anumite condimente. Ca toppinguri alegeau cartofi si frunze, diferite feluri de carne si chiar si fructe. Este o certitudine ca grecii ar fi folosit si rosiile, daca acestea ar fi fost descoperite la vremea aceea! Mozzarella adevarata era importata de greci din India, astfel ca era destul de putin accesibila.

Prima pizza adevarata a fost facuta de brutarul Raffeale Esposito in Napoli, Italia. Dupa cum spune legenda, Esposito a vrut sa produca un fel de paine care sa fie diferit de celelalte care se vindeau in Napoli. Mai intai a incercat sa adauge numai branza, apoi sos, dedesubt si I-a dat forma unei placinte rotunde. Creatia sa a fost placuta imediat, si Esposito a fost chemat sa faca niste pizza pentru vizita Regelui Umberto si Reginei Margherita in 1889. A facut o pizza in trei culori: cu branza alba, sos rosu si condimente, ca sa reflecte steagul italian si loialitatea sa fata de tara. A fost o realizare grozava, si a numit-o pizza margherita dupa numele reginei.

In 1830, s-au pus bazele unei pizzerii in Napoli, facand posibil accesul la aceasta deosebita creatie pentru restul Italiei. Pizza s-a raspandit si in alte orase italiene. In plus, a inceput sa se adauge usturoi in compozitie, rosii proaspete si cea mai buna branza napoletana, faimoasa pentru textura si gustul ei. Aluatul era simplu, facut din faina, sare, drojdie. Tot in perioada aceasta au inceput sa coaca pizza in cuptor de caramizi.

Pizza a ajuns in America, Anglia, Franta si Spania foarte repede; cu toate acestea, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu era foarte cunoscuta. Dupa ce au ocupat teritoriul italian, multi soldati americani si europeni care au gustat pizza, au adus-o in tarile lor de origine. In America, imigrantii italieni vindeau pizza in magazinele lor, si prima pizzerie a fost deschisa de Gennuardo Lombardi in 1905.

In fiecare an, pe 9 februarie se sarbatoreste Ziua Internationala Pizza; in Cartea Recordurilor, cea mai mare pizza care a fost facuta vreodata avea 100 ft diametru. Si asta nu e cine stie ce, avand in vedere ca americanii mananca in medie 100 de acrii de pizza pe zi. Preferata este pizza-pepperoni, iar pizza, in general, este a doua mancare perferata a americanilor dupa hamburgeri.

Cea mai buna veste ar fi ca pizza e de fapt o mancare sanatoasa! Ea contine vitamina A in sosul de rosii, proteine si calciu in mozarella, precum si carbohidrati in aluat si ulei. Pentru vegetarieni, exista si varianta fara carne. Pentru cei intoleranti la lactoza, pizza cu rosii e cea mai buna. Cei care trebuie sa evite acizii din sosul de tomate, pot alege pizza alba.

La modul cel mai simplu, pizza poate fi facuta din cele mai sanatoase ingrediente pana la cele mai grase. Este o mancare care vine in mai multe variante, pentru toata lumea. Exista pizza la tigaie, pizza umpluta, pizza cu aluat subtire/gros, si multe alte feluri. In unele zone din SUA se mananca tipuri ciudate de pizza, de exemplu cu inghetata. Pizza a facut un drum lung din Italia, si acum a devenit parte dintr-un meniu international. Care reteta de pizza iti place cel mai mult?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Placinta cu iaurt
2
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Parteneri
Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj
Bucataras.RO

Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj

Pana de idei m-a facut sa realizez aceasta rulada. Nu este deloc sofisticata, din contra, este o rulada ce se face atat de...

Rulada de pui cu orez si ghebe in foietaj
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa