Pizza in istorie

Ideea de pizza este mai veche decat Italia. Pentru prima data grecii au fost cu ideea de a coace paine in forme rotunde si plate si de a adauga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinatie de uleiuri de masline si anumite condimente. Ca toppinguri alegeau cartofi si frunze, diferite feluri de carne si chiar si fructe. Este o certitudine ca grecii ar fi folosit si rosiile, daca acestea ar fi fost descoperite la vremea aceea! Mozzarella adevarata era importata de greci din India, astfel ca era destul de putin accesibila.

Prima pizza adevarata a fost facuta de brutarul Raffeale Esposito in Napoli, Italia. Dupa cum spune legenda, Esposito a vrut sa produca un fel de paine care sa fie diferit de celelalte care se vindeau in Napoli. Mai intai a incercat sa adauge numai branza, apoi sos, dedesubt si I-a dat forma unei placinte rotunde. Creatia sa a fost placuta imediat, si Esposito a fost chemat sa faca niste pizza pentru vizita Regelui Umberto si Reginei Margherita in 1889. A facut o pizza in trei culori: cu branza alba, sos rosu si condimente, ca sa reflecte steagul italian si loialitatea sa fata de tara. A fost o realizare grozava, si a numit-o pizza margherita dupa numele reginei.

In 1830, s-au pus bazele unei pizzerii in Napoli, facand posibil accesul la aceasta deosebita creatie pentru restul Italiei. Pizza s-a raspandit si in alte orase italiene. In plus, a inceput sa se adauge usturoi in compozitie, rosii proaspete si cea mai buna branza napoletana, faimoasa pentru textura si gustul ei. Aluatul era simplu, facut din faina, sare, drojdie. Tot in perioada aceasta au inceput sa coaca pizza in cuptor de caramizi.

Pizza a ajuns in America, Anglia, Franta si Spania foarte repede; cu toate acestea, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, nu era foarte cunoscuta. Dupa ce au ocupat teritoriul italian, multi soldati americani si europeni care au gustat pizza, au adus-o in tarile lor de origine. In America, imigrantii italieni vindeau pizza in magazinele lor, si prima pizzerie a fost deschisa de Gennuardo Lombardi in 1905.

In fiecare an, pe 9 februarie se sarbatoreste Ziua Internationala Pizza; in Cartea Recordurilor, cea mai mare pizza care a fost facuta vreodata avea 100 ft diametru. Si asta nu e cine stie ce, avand in vedere ca americanii mananca in medie 100 de acrii de pizza pe zi. Preferata este pizza-pepperoni, iar pizza, in general, este a doua mancare perferata a americanilor dupa hamburgeri.

Cea mai buna veste ar fi ca pizza e de fapt o mancare sanatoasa! Ea contine vitamina A in sosul de rosii, proteine si calciu in mozarella, precum si carbohidrati in aluat si ulei. Pentru vegetarieni, exista si varianta fara carne. Pentru cei intoleranti la lactoza, pizza cu rosii e cea mai buna. Cei care trebuie sa evite acizii din sosul de tomate, pot alege pizza alba.

La modul cel mai simplu, pizza poate fi facuta din cele mai sanatoase ingrediente pana la cele mai grase. Este o mancare care vine in mai multe variante, pentru toata lumea. Exista pizza la tigaie, pizza umpluta, pizza cu aluat subtire/gros, si multe alte feluri. In unele zone din SUA se mananca tipuri ciudate de pizza, de exemplu cu inghetata. Pizza a facut un drum lung din Italia, si acum a devenit parte dintr-un meniu international. Care reteta de pizza iti place cel mai mult?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Chiftelute de vinete si linte
Bucataras.RO

Chiftelute de vinete si linte

Pe masura ce trece timpul, imi dau seama ca preferintele mele gastronomice se indreapta catre bucataria vegetariana. N-as...

Chiftelute de vinete si linte
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia