Este normal sa nu mancam zilnic caviar, cocktail de crevetim melci sau midii, insa unii taiau sanvisurile si isi puneau unt peste legume.
Desi acestea nu sunt greseli foarte mari, regulile bunei-cuviinte ne arata ca poti jigni un bucatar sau pe gazda daca nu stii sa mananci sau sa te porti in societate.
Iata mai jos cateva reguli de care trebuie sa tii cont cand mergi la o masa festiva:
- caviarul adus in boluri mici, se ia cu lingurita si se pune in propria farfurie. De aici, se foloseste cutitul pentru a pune unt, caviar si ceapa sau lamaie pe painea prajita sau biscuiti. Sandvisul se mananca cu mana!
- branza aperitiv se intinde cu cutitul pe felia de paine si se mananca cu mana, iar brnaza-desert se mananca cu furculita si cutitul alaturi de fructe decojite tot cu cutitul.
- cocktail de creveti - daca este servit la pahar, se iau crevetii din pahar cu furculita si se musca cate o bucata, dupa ce i-ati inmuita in sos. Daca sunt serviti pe farfurie, se mananca cu furculita si cutitul!
- rosii-cherry - se mananca cu mana, dintr-o singura inghititura, nu se musca din ele!
- salata se mananca cu furculita, insa in cazul frunzelor mari, se utilizeaza si cutitul. Salata iceberg se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Nu iti pune salata in farfuria cu mancare! Daca nu ai un bol personal pentru salata, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe alta farfurie, decat pe cea cu felul principal!
- puiul se manaca cu furculita si cutitul! Se taie cate o singura bucatica mica de pui odata! Picioarele de broasca insa se mananca cu mana.
- sandvisurile mici si reci se manaca cu mana, sandvisurile mari si calde cu furcuita si cutitul!
- midiile sau molustele se manaca cu furculita speciala cu care le extragi din cochilie. Nu se soarbe zeama din cochilie, insa poti manca sosul in care au fost servite cu paine.
- melcii se manaca cu mana sau cu ajutorul unor linguri cu care se tine cochilia, iar cu furculita speciala se extrage carnea.
- sosurile subtiri se toarna direct peste carne sau legume, sosurile mai legate se pun alaturi de carne in farfurie, se ia fiecare bucata de carne si se da prin sos, apoi se mananca.
- nu se pune unt peste legume si nici sare sau piper in mancare inainte de a gusta - sunt adevarate insulte pentru gazda sau bucatar!
- in bolul pentru spalatul mainilor se introduce cate o singura mana, (doar varful degetelor!) si nu se miroase sau duce la gura acest recipient
- daca aveti in bautura masline sau cirese, acestea se pot scoate cu degetele, dar cel mai simplu ar fi sa terminati bautura si apoi sa inclinati paharul pentru a ajunge mai usor la acestea.
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiPeste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.
Pisica de mare prajitaGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiAceasta reteta am vazut-o la bucataras Babi si mi-a placut foarte mult. Apoi am vazut ca a pregatit-o si Gaby, a confirmat si...
Prajitura cu branzaIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii