Bunele maniere la o masa festiva (1)

Bunele maniere la o masa festiva (1)


Este normal sa nu mancam zilnic caviar, cocktail de crevetim melci sau midii, insa unii taiau sanvisurile si isi puneau unt peste legume.

Desi acestea nu sunt greseli foarte mari, regulile bunei-cuviinte ne arata ca poti jigni un bucatar sau pe gazda daca nu stii sa mananci sau sa te porti in societate.

Iata mai jos cateva reguli de care trebuie sa tii cont cand mergi la o masa festiva:

- caviarul adus in boluri mici, se ia cu lingurita si se pune in propria farfurie. De aici, se foloseste cutitul pentru a pune unt, caviar si ceapa sau lamaie pe painea prajita sau biscuiti. Sandvisul se mananca cu mana!

- branza aperitiv se intinde cu cutitul pe felia de paine si se mananca cu mana, iar brnaza-desert se mananca cu furculita si cutitul alaturi de fructe decojite tot cu cutitul.

- cocktail de creveti - daca este servit la pahar, se iau crevetii din pahar cu furculita si se musca cate o bucata, dupa ce i-ati inmuita in sos. Daca sunt serviti pe farfurie, se mananca cu furculita si cutitul!

- rosii-cherry - se mananca cu mana, dintr-o singura inghititura, nu se musca din ele!

- salata se mananca cu furculita, insa in cazul frunzelor mari, se utilizeaza si cutitul. Salata iceberg se mananca intotdeauna cu furculita si cutitul. Nu iti pune salata in farfuria cu mancare! Daca nu ai un bol personal pentru salata, aceasta se pune pe farfuria pentru unt sau pe alta farfurie, decat pe cea cu felul principal!

- puiul se manaca cu furculita si cutitul! Se taie cate o singura bucatica mica de pui odata! Picioarele de broasca insa se mananca cu mana.

- sandvisurile mici si reci se manaca cu mana, sandvisurile mari si calde cu furcuita si cutitul!

- midiile sau molustele se manaca cu furculita speciala cu care le extragi din cochilie. Nu se soarbe zeama din cochilie, insa poti manca sosul in care au fost servite cu paine.

- melcii se manaca cu mana sau cu ajutorul unor linguri cu care se tine cochilia, iar cu furculita speciala se extrage carnea.

- sosurile subtiri se toarna direct peste carne sau legume, sosurile mai legate se pun alaturi de carne in farfurie, se ia fiecare bucata de carne si se da prin sos, apoi se mananca.

- nu se pune unt peste legume si nici sare sau piper in mancare inainte de a gusta - sunt adevarate insulte pentru gazda sau bucatar!

- in bolul pentru spalatul mainilor se introduce cate o singura mana, (doar varful degetelor!) si nu se miroase sau duce la gura acest recipient

- daca aveti in bautura masline sau cirese, acestea se pot scoate cu degetele, dar cel mai simplu ar fi sa terminati bautura si apoi sa inclinati paharul pentru a ajunge mai usor la acestea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Tort cu frisca si fructe
2
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
3
Retete de Pasti

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie

Una din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Sarmalute moldovenesti in foi de vita
4
Mancaruri cu carne

Sarmalute moldovenesti in foi de vita

Sarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...

Sarmalute moldovenesti in foi de vita
American pancakes
5
Clatite

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia